Přemýšlíte o podzemní nádrži na dešťovou vodu? Jaké jsou možnosti?

od Redakce
nádrže na dešťovou vodu

Máte rodinný dům s velkou zahradou, kterou je zapotřebí pravidelně zalévat? Chcete pro zalévání plýtvat vodou z vodovodního řádu, kterou nejenže musíte platit, ale chlor a celkově obsah látek zahradním rostlinám, travám, bylinkám ani dřevinám nevyhovuje? Ideální vodou pro zalévání je z vlastní studny, vrtu nebo dešťová. Bohužel ne všude se dá realizovat vlastní vrt nebo studna, ale hospodařit s dešťovou vodou se dá u každého rodinného domu. Ideální variantou jsou podzemní nádrže na dešťovou vodu.

Beton, plech nebo plast

Existují 3 základní druhy materiálů, ze kterých se dají vytvořit podzemní nádrže pro zadržování dešťové vody. Prvním materiálem je beton. Nádrže mají betonové dno a stěny nejčastěji z tvárnic na ztracené bednění. Nevýhodou betonu je složitá realizace a fakt, že se jedná o porézní a savý materiál. Aby nenasakoval vodu, musí být impregnován, ale i impregnace je třeba obnovovat, což znamená pravidelné výdaje. Další možností jsou plechové nebo ocelové nádrže. Plech je neporézní a nenasákavý materiál, takže není třeba speciálně upravovat. Neustálé vystavování vlhkosti a mokru ale způsobuje korozi materiálu. Voda se díky uvolněné korozi může rychleji kazit. Nejvhodnější volbou je v současnosti nádrž z tvrzeného plastu.

[hana-code-insert name=’seznam‘ /]

Libovolné tvary a velikosti

Plastové podzemní nádrže z tvrzeného plastu jsou v současnosti nejvhodnější volbou na zadržování dešťové vody. Předností plastu je mnoho. Jedná se o voděodolný materiál, který vlivem vody ani v zemi nijak nechátrá. Náklady na pořízení jsou srovnatelné s plechovými nádržemi, ale plast je mnohem variabilnější materiál. Dají se z něj vyrobit nádrže všech tvarů, velikostí a typů, přesně podle vašich požadavků. Specializované firmy na plastové nádrže jsou schopné vyrobit každý druh na zakázku přesně podle přání klienta.

Nejen na zalévání květin

Dešťová voda v nádržích se nejčastěji využívá na zalévání zahrad, ale její využití může být i jiné. Usazením kvalitního čerpadla a napojením k WC může být využita i v domácnosti, třeba pro splachování toalety.

Navíc díky převládajícím suchům Ministerstvo životního prostředí nabádá majitele rodinných domů, aby začali s dešťovou vodou lépe hospodařit. V novém programu Modrá úsporám bude finančně odměňovat všechny domácnosti, které budou efektivně skladovat a využívat dešťovou vodu. Program by se měl rozjet již příští rok.

 


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu pod tímto článkem napořád jen za 150 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

Podobné příspěvky

Vložte komentář