Na co si dát pozor při výběru barvy na zeď?

Na co si dát pozor při výběru barvy na zeď?

Změna je život, ale někdy nemusí být radikální – domácnost může získat zbrusu nový kabátek i bez finančně náročné rekonstrukce. Stačí vymalovat zdi a v interiéru okamžitě zavládne úplně jiná atmosféra. Výsledek však bude lahodit oku jen v případě kvalitního nátěru. Jak ale poznáte, že jste zvolili správnou barvou?

Výběr odstínu je vždy otázkou vkusu – a ten je individuální. S kvalitou nátěrové hmoty je tomu jinak, kritéria jsou pevně daná. Zásadní odlišnost jednotlivých typů barev spočívá především v různých typech podkladových materiálů – každá barva je vhodná na jiný druh omítky.

Co si pohlídat, než se pustíte do výběru barvy

Než začnete hledat ideální nátěrovou hmotu, zjistěte si, na jaký materiál budete nátěr aplikovat. Bude to klasická omítka, sádrokarton, dřevo, nebo snad tapety? V každém případě se postarejte o to, aby byl podklad náležitě připraven – plochu očistěte a zbavte jí prasklin a dalších nedostatků. Celistvost zajistíte penetrací.

Perfektní výsledek se bez kvalitní barvy neobejde

Nabídka barev určených pro použití v interiérech je bohatá. Obsahuje nátěrové hmoty na různých bázích: akrylátové, latexové, vinylové, vápenné, silikátové a disperzní barvy.

Mezi hlavní kritéria výběru pak patří vydatnost (definuje, na jak velkou plochu stačí dané balení), kryvost (počet vrstev, které jsou zapotřebí k tomu, aby přes nátěr neprosvítal podklad – a samozřejmě i omyvatelnost a otěruvzdornost. Zajímat by vás měl také údaj ohledně doby zasychání.

barvy na zeď

Kdy je vhodné povolat profi malíře?

Malíři Plzeň z řemeslnického cechu Ekomplex upozorňují, že vymalovat tak, aby byl výsledek opravdu bez chybičky, vyžaduje pečlivou přípravu a přirozeně i nějaké zkušenosti. Pokud dojdete k závěru, že byste se s malováním zbytečně zdržovali a nechcete do umění malířství pronikat tzv. za pochodu, obraťte se na profesionály a nechte je vykonat nevděčnou práci za vás. Správnou volbou mohou být třeba právě zkušení malíři z Ekomplexu.

Podobné příspěvky

Zvuková a tepelná izolace sníží účty a zvýší pohodlí u vás doma

Zvuková a tepelná izolace sníží účty a zvýší pohodlí…

S odstupem od ruchu venkovního světa se domov stává útočištěm klidu a pohody. Investovat do zvukové a tepelné izolace není pouze…
Projektová dokumentace: Co to je a co všechno musí obsahovat?

Projektová dokumentace: Co to je a co všechno musí…

Projektová dokumentace je klíčovým prvkem při realizaci stavebního, inženýrského nebo architektonického projektu. Jedná se o soubor technických a plánovacích dokumentů, které…
Jak si pro svou rekonstrukci nebo stavbu domu vybrat tu nejlepší firmu?

Jak si pro svou rekonstrukci nebo stavbu domu vybrat…

Investice do vlastního bydlení je vždy správnou investicí. Vždy se vám to vyplatí, ale musíte si najmout správnou firmu, která všechno…

Komentovat

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *