Nábytek z masivu dobývá české domácnosti

od Redakce
masivní nábytek

Hlavním charakteristickým rysem masivního nábytku je, že deska je tvořena z jednoho kusu dřeva. Tento nábytek dnes získává na stále větší popularitě. Není se čemu divit, dřevo provoní interiér a současně je jedinečné svojí kresbou i strukturou. Jaké jsou největší přednosti tohoto typu nábytku a jak složitá je jeho údržba?

Masivní nábytek přežije několik generací

Masivní nábytek se vyrábí z měkkého i tvrdého dřeva. Z měkkých dřev je nejběžnější smrkové, borovicové a jasanové, z tvrdých bukové a dubové. V domácnostech se lze častěji setkat s nábytkem z měkkého dřeva, což je zapříčiněno jeho nižší pořizovací cenou. Na druhou stranu tvrdé dřevo je odolnější vůči poškození. Masiv je pak obecně typický svojí dlouhověkostí, která je kupříkladu v porovnání s nábytkem z dřevotřísky několikanásobná.

Nábytek z masivu voní a je zdravotně nezávadný

Velmi důležitou vlastností nábytku z masivu je také jeho zdravotní nezávadnost. Ta v dnešní době rozhodně není samozřejmostí. Víte, že kupříkladu v pojivech pro dřevotřískové materiály jsou obsaženy rakovinotvorné formaldehydy? Ničeho podobného se u masivního nábytku není třeba obávat. Naopak se z něho do prostoru line jedinečná vůně zapříčiněná kombinací dřeva a pryskyřice.

Zásady údržby masivního nábytku

Při péči o nábytek z masivu je nutné mít na paměti, že dřevo v průběhu času pracuje. Působí na něho změny teploty i vlhkost. Údržba se bude lišit podle toho, jestli má lakovou, olejovou nebo voskovou povrchovou úpravu. U lakovaného nábytku se je při úklidu třeba vyhnout drsným hadrům, houbičkám i kartáčům, jež by mohly narušit lak. Pro všechny typy povrchu se naopak doporučují jemné hadříky. Při větším znečištění povrchu lze použít speciální čistič, ale předtím je vhodné se ujistit, jestli se pro olejovaný nebo voskovaný povrch hodí. U méně používaného nábytku postačí jeho ošetření jednou za několik měsíců.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu pod tímto článkem napořád jen za 120 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

Podobné příspěvky

Vložte komentář