Domů Rady a tipy Zima i vlhko, problémy se kterými se řada lidí potýká ve svých...

Zima i vlhko, problémy se kterými se řada lidí potýká ve svých domovech i v zaměstnání

vlhko
Zdroj: Mariia Boiko / Shutterstock.com

Nastává zimní sezona, tedy doba, kdy se z důvodu chladnějších venkovních teplot obecně méně větrá. Tato absence výměny vzduchu mezi interiéry a venkovním ovzduším ale může být zejména ve starších rodinných domech a chalupách spojena s problémem výskytu nadměrné vlhkosti, která se poté sráží na oknech a v delším časovém horizontu může zapříčinit například plísně na zdech. Ty poté představují nejen problém estetický, ale rovněž zdravotní, neboť mohou způsobit vznik nejrůznějších alergií a dýchacích problémů. S nadměrnou vlhkostí se ale lze často setkat i v nejrůznějších výrobních a průmyslových halách či v bytech s nekvalitně provedenými plastovými okny.

Jak zbavit prostory vlhkosti?

Naštěstí dnešní doba přináší poměrně snadné a účinné řešení v podobě nejrůznějších vysoušečů vlhkosti, s jejichž pomocí lze ze vzduchu v místnosti přebytečné množství vody odstranit. Na trhu jsou k dispozici velice účinné odvlhčovače, které navíc někdy bývají kombinovány i s čističkami vzduchu. Tyto přístroje tak vzduch u vás doma či v práci nejen zbaví přebytečné vlhkostí, ale zároveň také nejrůznějších nečistot, jako jsou prachové částice, alergeny či cigaretový kouř. Při koupi odvlhčovače je vždy nutné zvážit několik důležitých kritérií, zejména jeho výkon a energetickou náročnost a v potaz je nutné samozřejmě vzít i velikost dané místnosti.

Jak prostory nejlépe vytopit?

Kromě vlhkosti trápí mnohé starší či nedostatečně zaizolované budovy ještě další problém, nedostatek tepla. Pokud topení, které se v takovýchto stavbách nachází, není schopné místnosti dostatečně vytopit, doporučuje se investice do přídatných topných zařízení neboli přímotopů. V současnosti existují v závislosti na zdroji různá topidla, například elektrická, plynová, naftová, infračervená či termovzdušná. To, jaké topidlo je pro vaše prostory nejvhodnější, závisí opět zejména na jejich velikosti, účelu, ventilaci a také finančních prostředcích, které chcete investovat nejen na jejich pořízení, ale také na jejich provoz.


Jak bude reklama vypadat?
-
Nechceš zde reklamu napořád jen za 150 Kč?
Zobrazit formulář pro nákup
Předchozí článekNůž jako pomocník v kuchyni i při výletu do přírody
Další článekRezidenční projekt Byty u parku na Žižkově láká na dostupnost i zeleň

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..