Domů Rady a tipy Jak správně osvětlit chodbu?

Jak správně osvětlit chodbu?

osvětlení chodby

Chodba je ta část bytu, která tvoří první dojem. A to nejen pro návštěvy, ale rovněž u vás samotných, kdykoli se vrátíte domů. Na její kvalitní osvětlení často není příliš pamatováno. Jak si v této části bytu účinně zajistit dostatečný přísun světla?

Poradíme Vám – správně osvětlení

Základem by určitě mělo být osvětlení centrální, kdy světlo dopadá z větší výšky, je proto schopno zacílit na větší plochu. Především je to nezbytné kvůli bezpečnosti. Když se vracíte později večer domů, potřebujete si v bytě rozsvítit, abyste v tmavé místnosti netápali a neublížili si vrážením do nábytku. Také je proti jiným místnostem v bytě výrazně méně nasvícená chodba nepříjemná pro oči. Jakmile vejdete dál, váš zrak se musí vyrovnat se silným kontrastem, což ho unavuje.

Ideální jsou v tomto případě nenápadná přisazená svítidla. Chodba nepatří většinou k těm částem bytu, na něž by se při plánování dispozic příliš plýtvalo místem a takovýto typ osvětlení nezpůsobí efekt ještě většího optického stísnění prostoru. Dobrou volbou je potom klasické stropní bodové světlo. To můžete využít ještě jako osvětlení nástěnné, pokud by bylo jedno světlo málo. Doplňková svítidla jsou jednak praktická, můžete si je rozsvítit, abyste netápali v noci, až půjdete na WC a jednak i napomůžou opticky zvětšit prostor. Malá a zároveň tmavá chodba totiž působí ještě menším dojmem.

Bodovky můžete využít i pro zabudování přímo do schodiště, popřípadě i vedle do stěny. Opět tak činíme z důvodů snazší orientace a zamezení případným úrazům při nešťastném šlápnutí ze schodů. Z bezpečnostních důvodů by také neměl tento typ světla rozhodně příchozího oslňovat!

Uplatnění najdou i tehdy, pokud máte v předsíni skříně a vybíráte si tu oblečení. Kužel světla můžete nechat díky variabilitě nastavení potom dopadat přímo sem. Bude-li mít přirozenou studenější barvu, máte záruku, že barva oblečení není zkreslená a vy si tak oblékáte přesně to, co jste zamýšleli.

Máte naopak k dispozici rozlehlou vstupní halu? Můžete si sem dovolit i klasický lustr. Klidně i členitý a náročně zdobený. Velký prostor s ním naopak získá na útulnosti a příchozího bude vítat o poznání příjemnější prvotní dojem.

Která svítidla zvolit?

Většinou si v těchto místech nepotřebujete svítit po úplně dlouhou dobu, zvolte tedy moderní LED zářivky. Jsou úsporné, mají dlouhou životnost a častější spínání je neničí. Navíc se na plný výkon rozsvěcí okamžitě.

Vsaďte na svítidla Interiori 

Z naší kolekce luxusních nástěnných i stropních svítidel si určitě vyberete. Sázíme na kvalitní materiál, precizní zpracování i originální design. Naší prioritou je uspokojit potřeby i těch nejnáročnějších zákazníků.


Jak bude reklama vypadat?
-
Nechceš zde reklamu napořád jen za 150 Kč?
Zobrazit formulář pro nákup
Předchozí článekVytvořte si ze svého domova oázu stínu a tepla
Další článek5 tipů, jak se přestěhovat bez stresu

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..