Byt jako investice. Co vás čeká a nemine

Byt jako investice. Co vás čeká a nemine

Plánujete koupi bytu jako investici? Cesta k rentabilitě z pronájmu bytu vede přes výběr vhodné nemovitosti, hledání nájemníka i přípravu nájemní smlouvy. Svěříte tyto úlohy realitce, nebo to zvládnete sami? Podívejte se, co vás jako pronajímatele určitě nemine.

Najděte si vhodnou nemovitost

Celý proces začíná u výběru vhodné nemovitosti. Zamyslete se nad tím, komu vlastně chcete byt pronajímat a podle toho vyberte lokalitu.

V případě, že byste rádi ubytovali rodinu s dětmi, nemá smysl investovat do 1+kk v temné uličce velkoměsta. Lepším řešením bude prostorný nový byt v klidné lokalitě se dvěma dětskými pokoji, výtahem pro kočárek a přilehlým parkem.

Než začnete hledat nové nájemníky, popřemýšlejte nad vybavením a stavebními úpravami. Studentský byt snáz pronajmete, když ho vybavíte. Naopak starší páry a rodiny mají většinou o interiéru vlastní představy. Snad každý nájemce ale ocení hezkou kuchyňskou linku s vestavěnými spotřebiči nebo zrenovovanou koupelnu.

Určete si výši nájemného

Nejprve si ověřte, kolik stojí nájem podobných nemovitostí a bytů z developerských projektů ve stejné lokalitě. Zohledněte také stav nemovitosti, vybavení nebo možnost parkování.

Když nastavíte nájem vysoko, byt zůstane neobsazený. Příliš levný byt vám zase sotva pokryje nutné opravy a další nezbytné náklady. Nezapomeňte také zhodnotit, zda výnosy z nájemného pokryjí splátku za koupi bytu.

Pronájem na vlastní pěst vs. realitní kancelář

Při rozhodování vezměte v potaz dvě důležitá kritéria: čas a peníze. Pokud pracujete od rána do večera, hromada korespondence a papírování spojené s pronájmem vás rychle otráví.

S pomocí realitních makléřů vám odpadne řešení smluv, focení bytu i komunikace s potenciálními nájemci. Služby realitek přinášejí mnoho výhod, záleží však na tom, kolik stojí a jak jsou kvalitní. Zeptejte se, jaké služby a v jakém rozsahu jsou vám garantovány, projděte si také recenze a hodnocení na Googlu.

byt

Pokud se rozhodnete celý proces zvládnout sami, nebudete se muset s nikým dělit o peníze. Připravte se však na celou řadu povinností, které se s pronájmem pojí.

Jak poznat seriózní nájemce

Při výběru nájemníků buďte obezřetní. Ne každý je takový, jak se prezentuje. Zjistěte si proto o zájemcích co nejvíce informací. Jednoduše si je proklepněte, minimálně v rejstříku dlužníků. Při výběru vám napoví i jejich současná finanční situace, zaměstnání nebo reference od předchozích pronajímatelů.

Skvělým řešením je také oslovit rodinu, kolegy a přátelé – díky nim můžete najít slušného nájemníka, kterého sami doporučí.

Smlouva jako základ úspěchu

Při tvorbě nájemní smlouvy raději dejte na rady odborníka. Vzory nájemních smluv kolující na internetu mohou být zavádějící a zastaralé, především však neodpovídají vašim potřebám. Kvalitní realitní makléř nebo specializovaný právník ví přesně, co dělá. Vyvarujete se tak spoustě možných problémů a starostí.

Ve smlouvě by určitě neměla chybět výše nájemného, délka pronájmu, povinnosti pronajímatele i nájemce, platby energií a kauce. Pozornost věnujte také sekci o výpovědi z nájmu a její lhůtě.

Nespoléhejte na nájemcovo „dobré slovo“ a společně se smlouvou připravte tzv. předávací protokol, kde zaznamenáte aktuální stav nemovitosti. Jedině tak zajistíte, že se vám byt vrátí v původním stavu.

Autorem článku je Veronika Jínová

Podobné příspěvky

Zvuková a tepelná izolace sníží účty a zvýší pohodlí u vás doma

Zvuková a tepelná izolace sníží účty a zvýší pohodlí…

S odstupem od ruchu venkovního světa se domov stává útočištěm klidu a pohody. Investovat do zvukové a tepelné izolace není pouze…
Projektová dokumentace: Co to je a co všechno musí obsahovat?

Projektová dokumentace: Co to je a co všechno musí…

Projektová dokumentace je klíčovým prvkem při realizaci stavebního, inženýrského nebo architektonického projektu. Jedná se o soubor technických a plánovacích dokumentů, které…
Jak si pro svou rekonstrukci nebo stavbu domu vybrat tu nejlepší firmu?

Jak si pro svou rekonstrukci nebo stavbu domu vybrat…

Investice do vlastního bydlení je vždy správnou investicí. Vždy se vám to vyplatí, ale musíte si najmout správnou firmu, která všechno…

Komentovat

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *