Domů Realitní rádce Jak zvládnout nástrahy spojené s prodejem bytu či domu

Jak zvládnout nástrahy spojené s prodejem bytu či domu

realitní kancelář

Prodeje bytu či domu není nutné se bát, pohlídat si na vlastní pěst všechny náležitosti však může být složité a zdlouhavé. Poradíme vám, jak se na prodej připravit, na co si dát pozor a kdy se vyplatí svěřit prodej do rukou odborníků.

Ani moc, ani málo

Prvním krokem při prodeji bytu či domu je vědět, za jakou cenu ho chcete prodat. Určit správnou cenu tak, abyste na prodeji neprodělali, ale ani cenu zbytečně nezvolili tak vysokou, že odradíte všechny kupce, je velmi složité. Klasickým způsobem, kterým velká část prodávajících cenu určuje, je porovnání s cenami dalších nemovitostí v okolí. Zde je však problém v tom, že většina prodávajících cenu za svoji nemovitost přirozeně nadsadí, případně po dlouhé době neúspěšného prodávání zbytečně sníží. Tak i tak, pokud zprůměrujete ceny okolních nemovitostí, rozhodně nezískáte tržní hodnotu svého domu či bytu a riskujete, že proděláte i statisíce korun. V tuto chvíli se vyplatí obrátit se na realitní kanceláře, které mají mnohonásobě více informací a cenu určí výrazně přesněji než vy. Těmto kancelářím se dokonce často díky síti klientů, které mají, podaří prodej uskutečnit za vyšší cenu, než za jakou byste ho prodali vy sami. V tom případě se vám poplatek za jejich služby může několikanásobně vrátit.

První dojem podruhé neuděláte

Snad každý chce svůj byt či dům prodat co nejrychleji, ne každý však udělá jeden z nejlevnějších a velice důležitých kroků, a tím je důsledná příprava před prohlídkou. Každý prostor má své osobní kouzlo a je jen na vás, abyste ho předvedli potenciálnímu kupci. Špinavé nádobí, šmouhy na oknech nebo poházené oblečení po posteli rozhodně dobrý první dojem neudělá a právě ten může být při rozhodování klíčový. Není tedy od věci poradit se s profesionály, případně na vlastní pěst interiér zorganizovat tak, aby působil co nejprostorněji a co nejlepším dojmem.

Ruku v ruce s estetickou přípravou bytu jde také příprava jeho technické stránky. Samozřejmostí je, že vážné technické problémy by prodávající nikdy neměl zatajovat, nicméně rozhodně se vyplácí věnovat čas těm, které můžeme napravit. Kapající kohoutek, nefunkční světlo nebo rozviklaný stůl působí dojmem, že byt není úplně v pořádku a bude vyžadovat další investice na jeho opravu. I když dům může být jinak v dobrém stavu, kupujícího o tom již těžko přesvědčíte.

Prezentace bytu je důležitá nejen během jeho prohlídky, ale už tehdy, kdy si kupující prohlíží jednotlivé inzeráty a na základě fotek se rozhoduje, zda na něj vůbec bude reagovat. Nepodceňujte proto ani správné nafocení. Není nutné chtít fotky od profesionálního fotografa, trocha snahy a časové investice však může celý proces hledání výrazně urychlit.

Dobrá smlouva vyřeší spoustu problémů

Ve chvíli kdy se vám podaří nalézt kupce, přichází ta nejsložitější a zároveň nejriskantnější část – provést prodej po právní stránce. Co se týče vytvoření smlouvy, máte mnoho možností jak postupovat. Tou nejjednodušší a především nejlevnější je vlastnoručně upravit vzor smlouvy. Pokud však nemáte právní vzdělání, může být tato varianta v případě nečekaného problému, který nebyl smluvně ošetřen, velkým problémem. Jistější variantou je obrátit se na právníka specializujícího se na tuto problematiku a nechat si smlouvu vytvořit od něj. V případě spolupráce s realitní kanceláří vám smlouvu připraví sama kancelář, většinou po spolupráci s profesionálním právníkem. Vzhledem k nepříjemnostem a množství peněz, o které můžete přijít kvůli špatně sepsané smlouvě, se rozhodně vyplatí investovat do poplatku právníkovi nebo realitní kanceláři a mít jistotu, že vás nečeká žádné nepříjemné překvapení.

Kam s penězi? Nejlépe do úschovny

Problém často také nastává v situaci, kdy probíhá převod vlastnických práv z prodávajícího na kupujícího. Ten ze zákona trvá nejméně 21 dní, během kterých vždy jedna strana netrpělivě čeká, zda druhá dostojí svých závazků. Je to tedy v případě, že kupující zaplatí za nemovitost před zahájením přepisu a doufá, že prodávající přepis opravdu uskutečnil, případně pokud prodávající čeká na zaplacení až do chvíle, kdy přepis proběhne. Je přirozené, že se ani jedna ze zúčastněných stran nechce dostat do nevýhodné pozice. Řešením tohoto problému může být využití služeb advokátní úschovy. Ta peníze od kupujícího převezme, nicméně prodávajícímu je nevyplatí do doby, než bude dům či byt přepsán. Tato služba není drahá a dokáže ušetřit spoustu nepříjemností. V případě že prodej probíhá přes realitní kancelář, tuto službu máte většinou již zahrnutou v ceně.


Jak bude reklama vypadat?
-
Nechceš zde reklamu napořád jen za 150 Kč?
Zobrazit formulář pro nákup
Předchozí článekProfesionální úklid může být ekologický a účinný zároveň
Další článekZima je za dveřmi a vy máte svou zahradu v blízkosti lesa? Obáváte se zvěře? Poradíme vám, jak můžete svou zahradu ochránit!

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..