Domů Zahrada Dopřejte si svůj vlastní kompost!

Dopřejte si svůj vlastní kompost!

kompost

Je vám líto vyhazovat spadané ovoce, nepotřebnou zeleninu, čerstvou trávu a listí, kávový lógr a jiné drobnosti jen tak do kontejneru? Máte svou milovanou zahrádku a chtěli byste ji kvalitně pohnojit? Toužíte po dokonalé úrodě? Dopřejte své půdě kompost a budete nadšeni. Neradujte se předčasně, účinného kompostu se nedočkáte ihned!

Jak si založit kompost?

Skutečným důvodem pořízení kompostu je využití kuchyňských odpadů. Omezíme množství zbytků, zbavíme se zápachu z odpadkového koše a navíc si vyrobíme vlastní domácí hnojivo bez přidané chemie. Založení kompostu není žádná věda, jen potřebuje dostatečnou dobu uzrání. Kompostem posílíte ovocné stromy, trávník, půdu na zahradě, rostliny v květináči i dřeviny.

[irp]

Kde kompost umístit?

Otázka, kterou si hodně lidí pokládá. Umístění má na svědomí kvalitu a sílu kompostu. Nejlepší je polostín pod stromy či keři. Přímý sluneční svit je naprosto vyloučen, jen by vše vysušoval. Kompost založený na otevřeném prostranství nepřipadá v úvahu. Dešťové kapky by ho znehodnotily. Kompost není okrasný doplněk, proto patří na okraj zahrady, už jen kvůli zápachu a obložení much, včel a vos. Místo pro kompostér či podomácky vyrobený produkt zvolte s výborným přístupem.

Vybírejte podle libosti

Házení zbytků z kuchyně a zahrady na jednu hromadu bez ohrazení nepřipadá v úvahu. Je to neestetické a nepraktické. Materiál kompostéru nehraje roli. Je třeba myslet na přísun vzduchu, vlhkosti a tepla. Lidé milují přírodní materiály, proto volí často dřevěný styl. Nevýhodou je nízká životnost. Drátěný kompostér se jeví jako finančně nenáročná a estetická varianta. V dnešní době vede plastový směr, který je skladný a snadno dostupný.

Přírodní hnojivo ze zbytků

První vrstva kompostu by měla být hnědá, složená z větví či papíru. Na ni patří zelený odpad, ovoce, zelenina, rozprostřená čerstvá tráva či listí. Lze přidat i hnůj, močůvku, kávový lógr či papírové sáčky čaje. Vrstvy by se měly střídat. Mohou se proložit suchým listím, novinovým papírem, slámou, skořápkami či lepenkami. Do kompostu nepatří kosti a maso, pecky, plevel, výkaly, pleny, časopisy, slupky tropického ovoce, popel z uhlí a větve tújí. Také plesnivé ovoce a zelenina je zakázáno!

[hana-code-insert name=’seznam‘ /]


Jak bude reklama vypadat?
-
Nechceš zde reklamu napořád jen za 150 Kč?
Zobrazit formulář pro nákup
Předchozí článekZateplení domu nemusí být nutně nepřiměřeně nákladné, využijte dotací
Další článekPředstavujeme unikátní rezidenční projekt NA VACKOVĚ

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..