Domů Zahrada Letní grilování zdravě

Letní grilování zdravě

zdravé grilování

Léto je tady a s ním přichází i naše nejoblíbenější činnost – grilování. Atmosféře letního grilování se nic nevyrovná. Sejdeme se s přáteli, rodinou a muži si na gril naskládají své favorizované kousky masa naložené tři dny předem. Jenže co když letos chceme svá těla naplnit něčím zdravým? Vyzkoušejme zdravé grilování!

Bez dobrého grilu to nejde

Při výběru grilu se řiďme několika kritérii – velikostí, designem a funkčností. Pokud žijete v bytě a grilovat můžeme tak akorát na balkóně, využijte k tomu speciální elektrické grily, které se snadno čistí a maso v nich upečete rychleji. Jsou vhodné i pro ty z vás, kteří žijete v domácnostech jen se svým partnerem a na velké domácí párty si příliš nepotrpíte. Na elektrickém grilu totiž snadno připravíte i malé porce. Oproti tomu klasické plynové a nerezové grily určené pro zahradní grilování, disponují zase svou velikostí a mohutnou konstrukcí. Nerezová ocel je opravdu zlatý standart, ale plno lidí se spokojí i s tzv. rožněním. Velkým pomocníkem pro správné grilování je speciální teploměr, který je v moderním grilu vestavěný a který umožňuje plynulé grilování masa i pro nejnáročnější strávníky.

Zdravé grilování

Celé jaro jsme se do úmoru dřeli, abychom si zpevnili svá těla a teď se najednou máme nacpávat tučným masem a kalorickými omáčkami? Ani náhodou. Pojďme si na grilu připravit i něco zdravějšího, co náš metabolismus zas tolik neovlivní. Doporučujeme především ryby a zeleninu. Co rozhodně musíte vyzkoušet, jsou grilované krevety s limetkou a oreganem. Šťávu z limety a oregano rozemelete a spojíte v jednu směs v hmoždíři. Do této směsi poté namáčíte osolené krevety a necháte přes noc uležet v lednici. Tuto pochoutku rozhodně doporučíte všem svým známým.

Jak tedy grilovat zdravě?

Ovoce a zelenina je pro tělo prospěšná vždy. Můžete ji proložit libovým kuřecím masem a naskládat na špejle. Na gril se výtečně hodí. A jaké druhy zeleniny a ovoce se vyplatí grilovat? Začněte lilkem, paprikou, cuketou a pokračujte ananasem, mangem nebo hruškou. Při samotném grilování si dejte pozor na přemíru oleje a tuku. Grilujte pouze očištěné a marinované libové maso. Marinádu můžete vytvořit jednoduše – smíchejte např. kvalitní víno s citronovou šťávou nebo med s česnekem. Tyto nevšední kombinace vám doslova omámí chuťové buňky. Na gril pokládejte raději menší porce a poslední radou na závěr je – maso při pečení nikdy nepropichujte.

Gril udržujte neustále čistý a před i po použití ho nejlépe vydrhněte kartáčem. Chuť masa a jiným pochutin se tak výrazně zlepší.


Jak bude reklama vypadat?
-
Nechceš zde reklamu napořád jen za 150 Kč?
Zobrazit formulář pro nákup
Předchozí článekVenkovní markýza dokonale zastíní terasu
Další článekLéto, slunce… a výstavba. Pár tipů pro vás, pokud letos stavíte

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..