Pohodlné, ničím nerušené bydlení začíná výběrem kvalitního správce

od Redakce
správa nemovitostí

Pokud plánujete přestěhování do bytu, je nutné počítat s tím, že úspěšným přestěhováním vaše práce nekončí. Bude totiž nutné vyřešit otázky týkající se provozu a případných oprav bytu ve spolupráci se Společenstvím vlastníků jednotek, nebo externí společností, která správu zajišťuje.

Společenství vlastníků jednotek nebo externí firma?

Každé z uvedených řešení má samozřejmě své výhody a taky nevýhody. V dnešním článku se na ně podrobně podíváme.

Společenství vlastníků bytových jednotek musí existovat tak jako tak. Tuto povinnost ukládá zákon, pokud se v domě nachází nejméně 5 bytů. Součástí založení SVJ je i schválení stanov a zvolení statutárního orgánu, který se většinou skládá z předsedy a výboru.

Jaké povinnosti má SVJ?

  • Povinnost vést účetnictví podle platných předpisů
  • Evidovat platby do fondu oprav
  • Administrativa spojená s technickým provozem budovy
  • Objednávka oprav

Většina lidí volí pohodlí, tedy externí firmu

I podle výše vyjmenovaných povinností, které SVJ má je jasné, že se nejedná zrovna o jednoduchou a časově nenáročnou činnost. Čím dál tím častěji se proto setkáváme s tím, že si SVJ na všechny tyto úkoly najímá firmu.

Výhodou správy budovy externí firmou je hlavně to, že se o všechnu potřebnou administrativu starají skuteční specialisti na správu bytových domů. Výhodou samosprávy je potom naprostá kontrola nad hospodaření s finančními prostředky i nad zajišťováním dodavatelů služeb a prací.

Firmu můžete v případě nespokojenosti odvolat

Jak už jsme zmínili, Společenství vlastníků bytových jednotek musí existovat i v případě, že se o správu domu stará firma. Pokud tak jako vlastníci bytových jednotek nejste se službami firmy spokojeni a chcete vyměnit správce bytového domu, existují právní mechanizmy, kterými je možné správce odvolat.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu pod tímto článkem napořád jen za 150 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

Podobné příspěvky

Vložte komentář