Domů Bydlení Chcete originální zahradní posezení? Zvolte pergolu!

Chcete originální zahradní posezení? Zvolte pergolu!

pergoly

Pergola je velice oblíbenou a také účelnou stavbou. Může sloužit jako místo k příjemnému posezení s přáteli, relaxaci nebo jako nevšední ozdoba každé zahrady. Co je důležité si promyslet ještě před tím, než si pergolu pořídíte? A jak vybrat vhodné místo?

Kde se pergoly vzaly?

Pokud si myslíte, že pergoly jsou nějakou závratnou novinkou, tak jste na omylu. Trendem jsou pergoly sice až v posledních letech, ale v různých provedeních byly součástí už starověkých Orientálních měst. Později se staly běžnou součástí zahrad v antice, a nakonec i v evropských zámeckých zahradách.

Stavba pergoly je jednoduchá

Velikou výhodou této stavby je fakt, že stavba její konstrukce je skutečně jednoduchá, zvládne ji prakticky každý trochu zručný člověk a netrvá víc než několik dnů. Tím nejdůležitějším je zvolit pergole vhodné místo. Doporučuje se zvolit místo dobře dostupné z domu a zároveň chráněné před větrem. Pergola tak může stát například na domovní terase.

Zvažte své možnosti

Jednoduchou pergolu zvládne postavit prakticky každý. Pokud si ale příliš nevěříte, nebo jen máte na vaši vysněnou pergolu poněkud vyšší nároky, je vhodné vložit se do rukou odborníků. V různých obchodních řetězcích se zahradním nábytkem si můžete zakoupit rovnou hotové pergoly, nebo si můžete nechat postavit pergolu na míru.

Jaký zvolit materiál?

Úplně nejčastějším materiálem pro stavbu pergoly je dřevo. Mezi vhodné druhy dřeva patří:

  • Borovice
  • Dub
  • Buk

Naopak nevhodné je dřevo smrkové nebo jedlové, i když je ze všech zmíněných možností nejlevnější.

Nezapomeňte na vhodné zastínění

Pokud má pergola sloužit i jako venkovní prostor, který lze využívat i za nepříznivého počasí, je nutné pergolu patřičně zastínit a zastřešit. Abyste zároveň zabránili i nežádoucímu větru, umístěte zástěnu z větrné strany. Vhodným řešením jsou moderní venkovní žaluzie nebo stahovací rolety.


Jak bude reklama vypadat?
-
Nechceš zde reklamu napořád jen za 150 Kč?
Zobrazit formulář pro nákup
Předchozí článekPohodlné, ničím nerušené bydlení začíná výběrem kvalitního správce
Další článekMáte už dost přeplněných koupališť? Pořiďte si bazén na vlastní zahradu!

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..