• Služby
  • 29. 11. 2019
  • 3 min. čtení

Co je to hybridní fotovoltaická elektrárna a jak funguje?

Co je to hybridní fotovoltaická elektrárna a jak funguje?

Rozhodli jste se provést opatření, která povedou ke snížení celkové energetické spotřeby vaší domácnosti, a napadlo vás, že budete využívat sluneční energii? Pak jste jistě narazili na pojem fotovoltaická elektrárna, a to hned ve dvou variantách: ostrovní a hybridní. Jaký je mezi nimi rozdíl?

Ostrovní fotovoltaická elektrárna obsahuje fotovoltaické panely (slouží jako zdroj energie), měnič neboli střídač stejnosměrného napětí na střídavé a akumulátor. Akumulace energie do baterií umožňuje vyrovnat rozdíly mezi výrobou a spotřebou elektřiny.

 

Hybridní fotovoltaická elektrárna je na rozdíl od ostrovní k distribuční síti připojena, avšak galvanicky oddělena. Takové řešení umožňuje spotřebu elektřiny přímo na místě, aniž by docházelo k její další distribuci. Výhoda spočívá v tom, že provozovatel nepotřebuje povolení od Energetického regulačního úřadu. Distribuční síť slouží jako záloha pro případ, že by nebylo možné pokrýt energetickou spotřebu z akumulátorů.

Systém hybridní fotovoltaické elektrárny funguje následujícím způsobem: Během slunečného počasí mění fotovoltaické panely elektromagnetickou energii světla na elektřinu, která je okamžitě spotřebovávána a její přebytek nabízí akumulátory, z nichž lze energii čerpat i v momentě, kdy panely nepracují. V případě nedostatku střídač vymění zdroj energie za distribuční síť.

Proč nepodceňovat kapacitu akumulátorů?

Kapacita akumulátorů je naprosto zásadním kritériem a neměla by být nižší než 2 kWh. Je-li hybridní fotovoltaická elektrárna navržena správně (tedy s ohledem na specifika dané domácnosti), dokáže pokrýt spotřebu rodinného domu z 90 – 100 %.

Jak minimalizovat pořizovací cenu hybridní elektrárny?

Majitelé rodinných domů mohou zažádat o dotaci v rámci programu Nová zelená úsporám od ministerstva životního prostředí. Výše dotace dosahuje až 150 000 Kč. S vyřízením dotace vám pomohou odborníci z trienergo.cz.

Podobné příspěvky

Zvuková a tepelná izolace sníží účty a zvýší pohodlí u vás doma

Zvuková a tepelná izolace sníží účty a zvýší pohodlí…

S odstupem od ruchu venkovního světa se domov stává útočištěm klidu a pohody. Investovat do zvukové a tepelné izolace není pouze…
Projektová dokumentace: Co to je a co všechno musí obsahovat?

Projektová dokumentace: Co to je a co všechno musí…

Projektová dokumentace je klíčovým prvkem při realizaci stavebního, inženýrského nebo architektonického projektu. Jedná se o soubor technických a plánovacích dokumentů, které…
Jak si pro svou rekonstrukci nebo stavbu domu vybrat tu nejlepší firmu?

Jak si pro svou rekonstrukci nebo stavbu domu vybrat…

Investice do vlastního bydlení je vždy správnou investicí. Vždy se vám to vyplatí, ale musíte si najmout správnou firmu, která všechno…

Komentovat

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *