Co je to hybridní fotovoltaická elektrárna a jak funguje?

od Redakce
bydlení

Rozhodli jste se provést opatření, která povedou ke snížení celkové energetické spotřeby vaší domácnosti, a napadlo vás, že budete využívat sluneční energii? Pak jste jistě narazili na pojem fotovoltaická elektrárna, a to hned ve dvou variantách: ostrovní a hybridní. Jaký je mezi nimi rozdíl?

Ostrovní fotovoltaická elektrárna obsahuje fotovoltaické panely (slouží jako zdroj energie), měnič neboli střídač stejnosměrného napětí na střídavé a akumulátor. Akumulace energie do baterií umožňuje vyrovnat rozdíly mezi výrobou a spotřebou elektřiny.

 

Hybridní fotovoltaická elektrárna je na rozdíl od ostrovní k distribuční síti připojena, avšak galvanicky oddělena. Takové řešení umožňuje spotřebu elektřiny přímo na místě, aniž by docházelo k její další distribuci. Výhoda spočívá v tom, že provozovatel nepotřebuje povolení od Energetického regulačního úřadu. Distribuční síť slouží jako záloha pro případ, že by nebylo možné pokrýt energetickou spotřebu z akumulátorů.

Systém hybridní fotovoltaické elektrárny funguje následujícím způsobem: Během slunečného počasí mění fotovoltaické panely elektromagnetickou energii světla na elektřinu, která je okamžitě spotřebovávána a její přebytek nabízí akumulátory, z nichž lze energii čerpat i v momentě, kdy panely nepracují. V případě nedostatku střídač vymění zdroj energie za distribuční síť.

Proč nepodceňovat kapacitu akumulátorů?

Kapacita akumulátorů je naprosto zásadním kritériem a neměla by být nižší než 2 kWh. Je-li hybridní fotovoltaická elektrárna navržena správně (tedy s ohledem na specifika dané domácnosti), dokáže pokrýt spotřebu rodinného domu z 90 – 100 %.

Jak minimalizovat pořizovací cenu hybridní elektrárny?

Majitelé rodinných domů mohou zažádat o dotaci v rámci programu Nová zelená úsporám od ministerstva životního prostředí. Výše dotace dosahuje až 150 000 Kč. S vyřízením dotace vám pomohou odborníci z trienergo.cz.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu pod tímto článkem napořád jen za 150 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

Podobné příspěvky

Vložte komentář