Domů Realitní rádce Novinky na realitním trhu v roce 2015

Novinky na realitním trhu v roce 2015

novinky na realitním trhu

Situace se na realitním trhu mění takřka každý den. A s příchodem roku 2015 tomu nebude jinak. Ke značným změnám, jež se dotknou také trhu s realitami, nepochybně přispělo zvýšení minimální mzdy a zavedení nové daně, která má začít platit od 1. ledna 2016. Pokud tedy plánujete prodat či koupit pozemek, učiňte tak během tohoto roku. Později se vám může jak koupě, tak samotný prodej prodražit zhruba o pětinu. A to není ještě zdaleka všechno. Změny se dotknou také majitelů ubytoven, zájemců o 100 % hypotéky nebo vlastníků realit, jejichž jméno není uvedeno v katastru nemovitostí …

Zamezení „kšeftu“ s chudobou

Nákup nemovitostí a jejich následná přeměna v ubytovny pro sociálně slabé a ze společnosti vyloučené doposud představoval poměrně výhodný business. Tomu naši zákonodárci v roce 2015 učinili přítrž úpravou pravidel pro vyplácení pomoci v hmotné nouzi. Ta bude nově vyplácena pouze majitelům těch ubytoven, které splňují přísné hygienické standardy. Novinka, jež nepochybně zvedne značnou vlnu kritiky, vstoupí v platnost 1. května 2015.

Zvýšená 21 % daň nově i na stavební pozemky

Již výše jsme nastínili jednu ze zásadních změn, která se realitního trhu i našich peněženek citelně dotkne. Touto změnou je 21 % daň z přidané hodnoty, která nově zatíží i stavební pozemky. Dle odhadů realitních makléřů a předních finančních analytiků tedy cena pozemků v následujících letech stoupne zhruba o jednu pětinu. Pod pojmem stavební pozemek si můžeme představit takový pozemek, jehož součástí nejsou inženýrské sítě, respektive sítě jsou přivedeny pouze k jejich hranici.

Nemovitost v hotovosti nezaplatíte

Další změna, která vstoupila v platnost 1. 12. 2014, se týká finančních prostředků, jež lze uhradit v hotovosti. Nově jsou tyto platby limitovány hranicí 270 000 Kč. Změna se týká nejen nejrůznějších darů nebo půjček, ale také placených záloh, rezervačních poplatků nebo kupních cen nemovitostí. Veškeré platby překročující hranici 270 000 Kč tedy již musí být hrazeny bezhotovostně.

Omezení 100 % hypoték

Další omezení, o kterém zákonodárci horlivě diskutují, se týká stále oblíbenějších 100 % hypoték. Ty v současné době poskytuje pouze hrstka bankovních domů. Ačkoli ještě není nic pevně rozhodnuto, Česká národní banka se nechala slyšet, že 100 % hypotéky omezí na pouhých 85 %. Pro pořízení vlastního domu či bytu tedy bude potřeba čerpat z vlastních úspor a nespoléhat pouze na benevolentnost vybrané bankovní instituce.

Zásada materiální publicity katastru nemovitostí

Také tato zásada začala platit úderem 1. ledna tohoto roku. Velmi zjednodušeně ji lze popsat následovně: pokud kupujete nemovitost od osoby, která je jako vlastník zapsaná v katastru nemovitostí, má se za to, že jednáte v dobré víře. Pokud je vlastníkem někdo jiný, kdo se o vaši nemovitost později přihlásí, vy – jakožto nový vlastník o nemovitost nově nepřijdete.

[hana-code-insert name=’seznam‘ /]

Více informací o aktuálním trhu nemovitostí, čerstvých realitních nabídkách a poptávkách naleznete na http://www.realitnirevoluce.cz

KONTAKT:

Josef Řezníček

PR oddělení

Telefon: 776690636

info@realitnirevoluce.cz

http://www.realitnirevoluce.cz


Jak bude reklama vypadat?
-
Nechceš zde reklamu napořád jen za 150 Kč?
Zobrazit formulář pro nákup
Předchozí článekMůže pronajímatel účtovat elektřinu, vytápění, plyn či vodu paušálem?
Další článekRekonstrukce bytu není snadná ani nedosažitelná

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..