Dopřejte si svůj vlastní kompost!

by Redakce
kompost

Je vám líto vyhazovat spadané ovoce, nepotřebnou zeleninu, čerstvou trávu a listí, kávový lógr a jiné drobnosti jen tak do kontejneru? Máte svou milovanou zahrádku a chtěli byste ji kvalitně pohnojit? Toužíte po dokonalé úrodě? Dopřejte své půdě kompost a budete nadšeni. Neradujte se předčasně, účinného kompostu se nedočkáte ihned!

Jak si založit kompost?

Skutečným důvodem pořízení kompostu je využití kuchyňských odpadů. Omezíme množství zbytků, zbavíme se zápachu z odpadkového koše a navíc si vyrobíme vlastní domácí hnojivo bez přidané chemie. Založení kompostu není žádná věda, jen potřebuje dostatečnou dobu uzrání. Kompostem posílíte ovocné stromy, trávník, půdu na zahradě, rostliny v květináči i dřeviny.

[irp]

Kde kompost umístit?

Otázka, kterou si hodně lidí pokládá. Umístění má na svědomí kvalitu a sílu kompostu. Nejlepší je polostín pod stromy či keři. Přímý sluneční svit je naprosto vyloučen, jen by vše vysušoval. Kompost založený na otevřeném prostranství nepřipadá v úvahu. Dešťové kapky by ho znehodnotily. Kompost není okrasný doplněk, proto patří na okraj zahrady, už jen kvůli zápachu a obložení much, včel a vos. Místo pro kompostér či podomácky vyrobený produkt zvolte s výborným přístupem.

Vybírejte podle libosti

Házení zbytků z kuchyně a zahrady na jednu hromadu bez ohrazení nepřipadá v úvahu. Je to neestetické a nepraktické. Materiál kompostéru nehraje roli. Je třeba myslet na přísun vzduchu, vlhkosti a tepla. Lidé milují přírodní materiály, proto volí často dřevěný styl. Nevýhodou je nízká životnost. Drátěný kompostér se jeví jako finančně nenáročná a estetická varianta. V dnešní době vede plastový směr, který je skladný a snadno dostupný.

Přírodní hnojivo ze zbytků

První vrstva kompostu by měla být hnědá, složená z větví či papíru. Na ni patří zelený odpad, ovoce, zelenina, rozprostřená čerstvá tráva či listí. Lze přidat i hnůj, močůvku, kávový lógr či papírové sáčky čaje. Vrstvy by se měly střídat. Mohou se proložit suchým listím, novinovým papírem, slámou, skořápkami či lepenkami. Do kompostu nepatří kosti a maso, pecky, plevel, výkaly, pleny, časopisy, slupky tropického ovoce, popel z uhlí a větve tújí. Také plesnivé ovoce a zelenina je zakázáno!

[hana-code-insert name=’seznam‘ /]


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu pod tímto článkem napořád jen za 150 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

Podobné příspěvky

Vložte komentář