Domů Rady a tipy Penetrační nátěr řada lidí při výmalbě zdi podceňuje

Penetrační nátěr řada lidí při výmalbě zdi podceňuje

penetrace

O tom, že se nejedná o šťastný krok, svědčí skutečnost, když později začne docházet k nadměrnému odlupování zdi. Nejdůležitější funkcí penetračního nátěru totiž není ochrana zdi před vlhkostí, což si někteří lidé mylně myslí, ale jedná se především o přípravu na nanášení dalších vrstev nátěru. Penetrací se primárně zvyšuje přilnavost povrchu.

Využití penetračního nátěru

Penetrační nátěr se běžně nanáší na oškrabané povrchy nebo naopak na nové zdivo. Rozdíl v nanášení spočívá především v tom, že u starších staveb by měla být penetrace nanášena minimálně ve dvou vrstvách. Hlídat si je také nutné pauzy na vyschnutí, jež nejsou na návodech uvedeny jen tak zbůhdarma.

Pokrok nejde zastavit ani u penetrací!

Vývoj se samozřejmě nezastavuje ani ve stavebnictví, a tak specializovaní výrobci přicházejí na trh s neustále novými druhy penetračních prostředků, jež jsou určeny pro konkrétní povrchy.

Druhy penetrace

Následně budou představeny nejznámější druhy penetrace:

Silikátové penetrace

Pro napouštění savých podkladů jako beton, pórobeton, vápenná či silikátová omítka jsou ideální silikátové penetrace. Nesmí se ale užívat na povrch, kam přijde silikonový nebo disperzní nátěr.

Fungicidní penetrace

Fungicidní penetrace jsou nejlepším řešením pro podklady, kde hrozí tvorba plísní. Po důkladném proschnutí se na ni budou kvalitně „chytat“ jiné vrstvy nátěrů, lepidel a tmelů. Také ony se nehodí pro penetraci před silikonovými a silikátovými nátěry.

Hloubkové penetrace

Hloubkové penetrace mají specifickou strukturu, jež jim dovoluje proniknout až do hloubky porézních materiálů. Brání i nepříjemným vlasovým trhlinkám po konečné povrchové úpravě stěn.

Univerzální penetrace

Hojně užívané jsou univerzální penetrace, které poněkud matou svým názvem. Také ony nedokáží připravit vhodný podklad pro silikonové a silikátové nátěry. Jinak ale dokáží zpevnit rozdílnou savost různých materiálů, jež se využívají při opravách omítek.


Jak bude reklama vypadat?
-
Nechceš zde reklamu napořád jen za 150 Kč?
Zobrazit formulář pro nákup
Předchozí článekJak pěstovat hlívu ústřičnou
Další článekLevné skladování věcí? Vyzkoušejte skladovací kontejnery

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..