Domů Rady a tipy Léto, slunce… a výstavba. Pár tipů pro vás, pokud letos stavíte

Léto, slunce… a výstavba. Pár tipů pro vás, pokud letos stavíte

stavba domu

Letní měsíce jsou ideálním obdobím pro realizaci výstavby rodinných domů. Dnes vám proto přinášíme několik užitečných tipů k financování výstavby.

 

Rozpočet, rozpočet a rezerva

Naplánování detailního rozpočtu je při výstavbě opravdu klíčové, obzvláště pokud nestavíte dodavatelsky, ale svépomocí a máte omezené vlastní zdroje. Podle důkladného rozpočtu pak budete schopni určit výši nákladů celkové výstavby, a tím i výši hypotečního úvěru. „Doporučujeme vám počítat s rezervou alespoň 20%. Výhodou je, že případné nevyužití této rezervy a nedočerpání celé výše úvěru vás nebude stát nic navíc. Banky totiž umožňují zdarma nedočerpání úvěru až do 20-50% z celkového objemu hypotéky,“ říká Pavel Čech, zakladatel hypotečního portálu Bezporadce.cz.

Příklad: máte rozpočet na výstavbu 3 mil. Kč a pozemek již vlastníte. Výši úvěru si nastavte na 3,75 mil. Kč a tím získáte 750 tisíc Kč jako rezervu. Pokud nakonec použijete pouze 3 mil. Kč, pak to vůbec nevadí a nic navíc neplatíte. Ze zkušenosti ale víme, že výstavba se může prodražit a pak budete za tuto rezervu a možnost dalšího čerpání nesmírně vděční.

[irp]

Nová zelená úsporám

Pokud stavíte nový domek a plánujete jej mít energeticky úsporný, určitě stojí za zvážení využití současného dotačního programu Nová zelená úsporám. Pro novostavby je určena kategorie B a při splnění podmínek můžete dosáhnout na dotace typu B.1 ve výši až 300.000,- nebo B.2 ve výši až 450.000,- při splnění přísnějších podmínek pasivního standardu. Nezapomeňte také na možnost dotace B.3 ve výši 35.000,- za zpracování odborného posudku, který budete pro získání dotací potřebovat.

Mylně si ovšem nemyslete, že na získání dotace ušetříte, protože zároveň budete muset vynaložit vyšší náklady v řádu statisíců, abyste splňovali energetické podmínky pro získání dotací. Pokud však úsporný dům stavíte nebo budete stavět, může být dotační program vhodný právě pro vás.

Rádi vám domluvíme bezplatnou konzultaci ohledně dotačního programu a zároveň s vámi nastavíme vhodnou výši hypotečního úvěru pro vaši výstavbu. V případě zájmu se prosím obraťte vyplněním krátkého formuláře na specialisty z hypotečního portálu Bezporadce.cz.


Jak bude reklama vypadat?
-
Nechceš zde reklamu napořád jen za 150 Kč?
Zobrazit formulář pro nákup
Předchozí článekLetní grilování zdravě
Další článekSprávný výběr barvy na střechu

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..