Kde hledat inspiraci – aneb 3 moderní styly

Kde hledat inspiraci – aneb 3 moderní styly

V hektickém a zrychleném světě 21. století záleží čím dál víc na tom, abychom si dokázali ve vlastním domově vybudovat oázu klidu. K tomu nám mohou dopomoci některé z nově populárních stylů, které postupně vytlačují futuristickou strohost, na kterou jsme byli doposud zvyklí. Pojďme se spolu podívat na 3 styly, které váš interiér pozvednou na novou úroveň.

Venkovský styl

Jak již napovídá název, inspiraci tento styl čerpá z života našich předků na venkově, kde byli lidé spjati svým každodenním životem s přírodou. Tento styl je nadčasový, a proto si neustále získává nové a nové příznivce.

Rustikální prostota vás osvobodí od přeumělkovaných designových nesmyslů, a dá vašemu interiéru nádech útulnosti. Základem venkovského stylu je rozhodně dřevo. Dřevěné podlahy a skříňky kombinované s lakem a patinou, často doplněné o účelově oprýskané plochy. To jsou hlavní esence.

Styl retro

Tento styl čerpá inspiraci z 50. až 70. let minulého století. Pracuje především s kontrastem a odvážnými barevnými kombinacemi. Především modrá, oranžová či žlutá představují jádro palety barev, kterou pro interiér zařízený do retro stylu použijete.

Nebojte se pracovat s různými materiály, nabídka je prakticky neomezená. Vinyl, plast nebo metalický povrch jsou jenom některé z nich, které byly v této době hojně využívané.

Retro nádech vašeho interiéru by nebyl kompletní, kdyby nebyl doplněn o dobové obrazy, plakáty a další kusy nábytku či příslušenství. Dejte ovšem pozor, abyste to v honbě za minulostí nepřehnali. Nechejte vašim místnostem i prostor pro projevení, ve kterém století skutečně žijeme.

Skandinávský styl

Jedná se o jakousi kombinaci obou předchozích stylů, která si od obou bere to nejlepší. Setkáte se zde především se světlými barvami, z materiálů převažuje dřevo a případně kov. Ideou, skrývající se za tímto stylem je účelnost kombinovaná s útulností. Spolu s pověstným švédským minimalismem dochází k vytvoření naprosto unikátního stylu, který se dostává do stále větší obliby u mnoha lidí.

Důležité je na závěr zmínit, že je samozřejmě možné veškeré zmíněné styly kombinovat, a dosáhnout tak vynikajícího výsledku, ke kterému byste nedošli, kdybyste použili pouze jeden z nich.

Podobné příspěvky

Komentovat

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *