Domů Bydlení Jak správně větrat? Nestačí jen otevřít ventilačku

Jak správně větrat? Nestačí jen otevřít ventilačku

okno

Správné větrání může vypadat jako banální činnost, ke které nepotřebujeme nápovědu. Pouze vyklopit okno neboli větrat „na ventilačku“ ale nestačí. O větrání je nutné vždy uvažovat rozdílně v závislosti na ročním období a výkyvech počasí. Jak na to?

Čím chladnější počasí, tím kratší doba větrání

Obecně platí, že čím chladnější počasí je, tím zkracujeme i dobu větrání. V zimě je vhodné větrat nárazově a intenzivně po dobu několika minut. Ideální je otevřít okna dokořán, aby se vzduch rychle vyměnil a nedocházelo k tepelným, a tedy ani finančním ztrátám.

V létě naopak větrejte často a dlouhodobě, pokud však udeří nemilosrdná vedra a venkovní teplota se oproti vnitřní zvýší, okna zavřete a místnost zatemněte pomocí vhodných okenních doplňků. Zamezí se tak nežádoucímu přehřívání interiéru.

Rosení oken? Příčinou může být i nesprávné větrání

Pokud se vaše okna rosí, někde se stala chyba. Příčinou však nemusí být pouze nepodařená montáž oken, ale i nesprávné větrání. V takovém případě jsou na vině výrazné rozdíly mezi teplotou uvnitř a venku. V blízkosti chladného skla dojde ke kondenzaci nadměrné vlhkosti vzduchu v místnosti, čímž se okno orosí.

Větrejte pravidelně každou místnost. Při sprchování zavřete dveře do koupelny, při vaření zase zapněte digestoř a zároveň zavírejte dveře do jiných pokojů. Užitečným pomocníkem může být také mikroventilace. U novějších typů oken lze docílit mikroventilace zpravidla mírným pootočením kliky doprava. Vzniklá štěrbina mezi křídlem a rámem okna umožní alespoň minimální obměnu vzduchu. Myslete na to, že mikroventilaci není vhodné používat při teplotách pod bodem mrazu. Velmi chladné počasí zvyšuje riziko poškození okenního kování v důsledku namrzání.

Správným větráním docílíte kvalitního klima v místnosti, předejdete vzniku plísní a v neposlední řadě ušetříte i vlastní peněženku.


Jak bude reklama vypadat?
-
Nechceš zde reklamu napořád jen za 150 Kč?
Zobrazit formulář pro nákup
Předchozí článekLuxusní bydlení v Chuchli
Další článekKrásné povlečení zvedne cenu bytu. Dbejte i na estetický dojem!

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..