Jak správně větrat? Nestačí jen otevřít ventilačku

od Redakce
okno

Správné větrání může vypadat jako banální činnost, ke které nepotřebujeme nápovědu. Pouze vyklopit okno neboli větrat „na ventilačku“ ale nestačí. O větrání je nutné vždy uvažovat rozdílně v závislosti na ročním období a výkyvech počasí. Jak na to?

Čím chladnější počasí, tím kratší doba větrání

Obecně platí, že čím chladnější počasí je, tím zkracujeme i dobu větrání. V zimě je vhodné větrat nárazově a intenzivně po dobu několika minut. Ideální je otevřít okna dokořán, aby se vzduch rychle vyměnil a nedocházelo k tepelným, a tedy ani finančním ztrátám.

V létě naopak větrejte často a dlouhodobě, pokud však udeří nemilosrdná vedra a venkovní teplota se oproti vnitřní zvýší, okna zavřete a místnost zatemněte pomocí vhodných okenních doplňků. Zamezí se tak nežádoucímu přehřívání interiéru.

Rosení oken? Příčinou může být i nesprávné větrání

Pokud se vaše okna rosí, někde se stala chyba. Příčinou však nemusí být pouze nepodařená montáž oken, ale i nesprávné větrání. V takovém případě jsou na vině výrazné rozdíly mezi teplotou uvnitř a venku. V blízkosti chladného skla dojde ke kondenzaci nadměrné vlhkosti vzduchu v místnosti, čímž se okno orosí.

Větrejte pravidelně každou místnost. Při sprchování zavřete dveře do koupelny, při vaření zase zapněte digestoř a zároveň zavírejte dveře do jiných pokojů. Užitečným pomocníkem může být také mikroventilace. U novějších typů oken lze docílit mikroventilace zpravidla mírným pootočením kliky doprava. Vzniklá štěrbina mezi křídlem a rámem okna umožní alespoň minimální obměnu vzduchu. Myslete na to, že mikroventilaci není vhodné používat při teplotách pod bodem mrazu. Velmi chladné počasí zvyšuje riziko poškození okenního kování v důsledku namrzání.

Správným větráním docílíte kvalitního klima v místnosti, předejdete vzniku plísní a v neposlední řadě ušetříte i vlastní peněženku.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu pod tímto článkem napořád jen za 150 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

Podobné příspěvky

Vložte komentář