Domů Bydlení Když slunce pálí, pomůže stínění. Nejlépe vnějšími žaluziemi

Když slunce pálí, pomůže stínění. Nejlépe vnějšími žaluziemi

žaluzie, stínící technika

Globální oteplování způsobuje, že léto přichází dříve a jaro je kratší. Pokud člověk není příznivcem tropů, uvítá i v létě v interiéru tepelnou pohodu, zpravidla v rozmezí 21-24°C. Když se venkovní teplota šplhá nad 30 °C, takováto teplota se nedá v běžných domech a bytech, dokonce ani v těch dobře izolovaných, udržet bez dodatečných opatření. Pro tepelnou pohodu ve slunečných dnech jsou k dispozici dvě základní opatření – stínění nebo chlazení.

Pokud můžete, upřednostněte stínění. Proč? Neboť je to ekonomičtější, ekologičtější, ergonomičtější a zdravější. O tom, že klimatizace je „žroutem“energie, nikoho přesvědčovat netřeba. Každý kdo ji má, ji pocítí v létě i na peněžence. Kromě toho se často projeví její nedostatky i na letních nachlazeních, nevolnostech z tepelných šoků při přechodech z interiéru do exteriéru apod. Závažné problémy s klimatizací mívají kardiaci a revmatici. O něco zdravější je stropní chlazení, ale vstupní náklady a stavební úpravy s ním související jsou velmi vysoké.

Nejjednodušším a často i nejlevnějším řešením je stínění. Zde je na výběr široký sortiment stínící techniky. Jedním z úspěšných prodejců stínící techniky na českém trhu, je největší slovenský výrobce tohoto sortimentu, firma K-system, s.r.o., který má ve svém výrobním sortimentu interiérové, vertikální a exteriérové žaluzie, slunolamy a sítě proti hmyzu na okna a dveře (ano, i ty stíní). Každá stínící technika má své použití a různou účinnost. Proti slunečnímu záření a udržení tepelné pohody v interiéru jsou nejlepší venkovní žaluzie.

Hovoří o tom Andrea Kúdelová, vedoucí divize obchodu a marketingu K-systemu: „Všechny druhy a typy námi vyráběných venkovních žaluzií poskytují účinnou ochranu interiérového zařízení před vyblednutím barev, ochranu před nežádoucími pohledy a umožňují plynulou regulaci přirozeného osvětlení a odrážení přímých slunečních paprsků. To přináší úsporu nákladů spojených s klimatizací během letního období. Při vybavení domu exteriérovými žaluziemi tato roční úspora činí až 30 % nákladů spojených s klimatizací. Stažena exteriérová žaluzie však v zimním období přináší i významné zlepšení tepelněizolačních parametrů okna – pokud zůstane žaluzie přes noc stažena, zabrání se přechodu tepla a nechtěnému úniku tepla do exteriéru. V létě dokáže dobré stínění udělat 7 až 10 stupňový rozdíl mezi exteriérovou a interiérovou teplotou.“

Žaluzie Prominent S 90, S 75

žaluzieOd roku 2012 se nachází v nabídce společnosti K-system exteriérová žaluzie s designovou lamelou šíře 90 a 75 mm. Venkovní žaluzie s S-lamelou v sobě spojují výhody venkovních žaluzií Z-90 a C-80. Lamela zaobleného tvaru je pro svůj elegantní tvar velmi oblíbená zejména u architektů. Výhodou žaluzií s lamelou S je i možnost kombinace těchto exteriérových žaluzií s nadokenními exteriérovými roletami v rámci jednoho objektu, protože S-lamela ladí v zavřeném stavu s venkovními roletami a navíjecími garážovými vraty. Hliníkové lamely venkovních žaluzií Prominent S je možné naklápět pouze do jedné strany. Tvar lamely zvyšuje její pevnost a odolnost vůči větru. Žaluzie s lamelou S se v současnosti řadí k nejpevnějším na trhu. Žaluzie se S-lamelou jsou odhlučněné – lamely mají ve spodní části zalisované polyamidové (PAD) těsnění a jsou vedeny v odhlučněných bočních vodících lištách. Tvar lamely umožňuje, aby lamely na sebe při překlopení perfektně doléhaly.

„Novinkou je možnost objednat lamely nejen se standardním žebříčkem, ale za příplatek i lamely s žebříčkem HAGOFIX®. Inovativní technologie umožňuje uchycování lamel do žebříčku exteriérových žaluzií, jejich dokonalé ukládání a podporuje dokonalé uzavření lamel. Žebříček HAGOFIX® se mimo jiné vyznačuje vysokou přesností rozestupu a stálostí tvaru v každém počasí. Pokud uvažujete vybavit svůj dům některým z typů venkovních žaluzií, je třeba provést stavební předpřípravu podle druhu zvolené stínící techniky. To znamená kontaktovat nás už v době přípravy projektové dokumentace. Využijte naši nabídku dodávky zateplovacího polystyrenu s U-profilem a zabraňte vzniku tepelných mostů v okolí rámů oken a dveří. Kromě finančních úspor při snížených nákladech na vytápění nebo klimatizaci, bude stavba působit jako nerušený celek. Většinu druhů venkovního stínění je možno zabudovat už i do stávajících staveb, je však třeba počítat s případným snížením světlosti oken,“ konstatuje A. Kúdelová.

Dodává, že K-system má bohaté zkušenosti i s řešením atypických exteriérových žaluzií a umí pro zákazníky připravit řešení na míru. Vhodný typ exteriérového stínění doporučuje, v závislosti na Beaufortově stupnici větru a klasifikaci zatížení žaluzií větrem, DIN EN 13659 a EN 1932. Důležitou součástí ceny motorických žaluzií jsou i motory a ovládací příslušenství. Společnost K-system vybavuje exteriérové žaluzie výhradně francouzskými motory značky SOMFY s 5 letou zárukou. SOMFY je největším světovým výrobcem motorů. Společnost K-system několik let po sobě získala ocenění největší slovenský výrobce motorických žaluzií. Až 99 % všech exteriérových žaluzií odchází z výrobního areálu v Žiaru nad Hronom s motorem a dalšími prvky komfortního ovládání.

„Krycí plechy žaluzií značky K-system jsou vyrobeny z plechu ve formě slitiny hliníku a hořčíku (3 %). Příměs hořčíku dodává plechu vyšší tvrdost a pevnost. Už při tloušťce 1,5 mm dosahuje tento plech vyšší pevnost, než v minulosti používané hliníkové plechy o tloušťce 2,0 mm. Mechanické vlastnosti tohoto plechu jsou lepší, stejně i vlastnosti pro obrábění a eloxování. Plech se používá ve strojírenském průmyslu, při stavbě jachet a v prostředí, kde jsou zvýšené pracovní teploty. Tento typ plechu má velmi dobré vlastnosti na jakékoliv povrchové úpravy, excelentní vlastnosti proti korozi a také po opracování je tvarově stálý. Zákazníkům vždy doporučujeme povrchovou úpravu krycích plechů, neboť hliník podléhá oxidaci. V případě použití surového plechu, bez povrchové úpravy, může po čase zoxidovaná vrstva vlivem vlhkosti začít stékat a vytvářet šmouhy po fasádě. Tato závada není odstranitelná,“ varuje A. Kúdelová.
Upozorňuje i na to, že kotvící materiál a jeho kvalita je neméně důležitou součástí exteriérové žaluzie. Firma proto při montáži používá výhradně certifikovaný spojovací a kotvící materiál, který je zárukou pevných spojů a kotvení. Nosné „U“ (L) konzole, které používá při montáži, jsou vyrobeny z kvalitní slitiny AlMgSi 0,5 tvarového průřezu, což jim dává vysokou tvarovou stálost a potřebnou pevnost. K-system jako jediná firma nabízí 5 letou limitovanou záruku na exteriérové žaluzie:

[hana-code-insert name=’seznam‘ /]


Jak bude reklama vypadat?
-
Nechceš zde reklamu napořád jen za 150 Kč?
Zobrazit formulář pro nákup
Předchozí článekČištění koberců nechte specialistům!
Další článekOrientální dekorace mají styl

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..