• Finance
  • 31. 8. 2015
  • 4 min. čtení

Jak správně nastavit pojištění pro byt a dům?

Jak správně nastavit pojištění pro byt a dům?

Pojištění funguje jako ochrana, že pokud dojde ke zničení nebo poničení vaší nemovitosti či osobních věcí, dostanete za to od pojišťovny náležitou finanční kompenzaci. Realita je taková, že stále mnoho lidí pojištění nemá a existuje i mnoho těch, kteří si pojistku naopak zařídili, ale bohužel ji mají špatně nastavenu. Jak si s pojištěním správě poradit tak, abyste neplatili zbytečně moc a přitom měli jistotu, že dostanete náležité odškodnění?

[irp]

Nabízejí se 3 různé varianty

1. Pojištění domácnosti
Pojištění pro domácnost pokrývá movité věci, které máte doma. Vztahuje se tedy například na spotřebiče, nábytek, vybavení koupelny atd.

pojištění domácnosti

2. Pojištění nemovitosti
Toto se vztahuje na nemovitost a její přilehlé stavební součásti, na menší stavby (studna, garáž apod.), které máte na pozemku, dále také na stavební kultury. Důležité je vědět, že pojištění nemovitosti je možné zřídit jen u bytu či domu, který trvale obýváte, nikoliv tedy na chalupu.

pojištění nemovitosti

3. Pojištění majetku
Tuto pojistku lze označit jako kombinaci obou předchozích, protože se vztahuje na nemovitost i na věci movité. Rozsah jejího krytí je ale omezenější než v případě, kdy máte zařízeny obě předchozí pojistky zvlášť.

pojištění majetku

TIP: Velmi zajímavé podmínky aktuálně nabízí pojištění majetku od pojišťovny ERGO.

Cena se může výrazně lišit

Protože je každá nemovitost jiná a má jiné vybavení, ceny těchto pojištění jsou nastavovány individuálně. Je třeba si dát velký pozor na pojistné podmínky, abyste neplatili více, než je nezbytně nutné. Cenu pojistky ovlivňuje nejvíce rozsah sjednaných pojistných rizik, dále také domluvená výše spoluúčasti, roli hraje i lokalita, kde se nemovitost nachází. Při sjednávání pojistky byste měli znát reálnou cenu vaší nemovitosti a věcí, které se v ní nacházejí.

 

 

Doporučuje se také všechny tyto pojistky aktualizovat cca jednou za 5 let. Hlavně tedy v případě, pokud kupujete nové vybavení a modernizujete.

Podobné příspěvky

Zvuková a tepelná izolace sníží účty a zvýší pohodlí u vás doma

Zvuková a tepelná izolace sníží účty a zvýší pohodlí…

S odstupem od ruchu venkovního světa se domov stává útočištěm klidu a pohody. Investovat do zvukové a tepelné izolace není pouze…
Projektová dokumentace: Co to je a co všechno musí obsahovat?

Projektová dokumentace: Co to je a co všechno musí…

Projektová dokumentace je klíčovým prvkem při realizaci stavebního, inženýrského nebo architektonického projektu. Jedná se o soubor technických a plánovacích dokumentů, které…
Jak si pro svou rekonstrukci nebo stavbu domu vybrat tu nejlepší firmu?

Jak si pro svou rekonstrukci nebo stavbu domu vybrat…

Investice do vlastního bydlení je vždy správnou investicí. Vždy se vám to vyplatí, ale musíte si najmout správnou firmu, která všechno…

Komentovat

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *