Domů Bydlení Venkovní květináče a truhlíky: Inspirace na ty nejkrásnější kousky

Venkovní květináče a truhlíky: Inspirace na ty nejkrásnější kousky

květináče

Chystáte se letos na zahrádku sázet větší množství rostlin? Hodláte se obklopit letničkami, které vaše venkovní prostory rozzáří všemožnými barvami a vůněmi? Nastěhovali jste se do svého vysněného domečku se zahrádkou, kterou si budete moci letos poprvé osadit rostlinami? Na to obvykle potřebujete nové květináče a truhlíky.

Dnešní trend je takový, že nádoby na rostliny by měly být nejen praktické, ale také esteticky zajímavé. Vyřaďte nevzhledné květináče a truhlíky, na kterých se poznamenal zub času a vlivy počasí. Inspirujte se našimi tipy na tyto zahradní dekorace.  Květináče nejsou pouze interiérovou záležitostí, ale své podstatné místo mají také na zahradě, balkóně, terase, okenních parapetech, kolem vstupních prostor a cestiček napříč zahradou. Zkrátka všude tam, kde chcete mít bydlení ozvláštněné rostlinami, stromy a keři, ale nelze je zasadit přímo do země.

Každá nádoba do venkovních prostor vhodná není

Při koupi truhlíků a květináčů, jež budete chtít umístit ven, je potřeba počítat s tím, že ne všechny jsou vhodné do těchto podmínek. Budou čelit povětrnostním vlivům, ať už ostrým slunečním paprskům, dešti, větru, někdy také sněhu a mrazu. Je tedy nutné poohlédnout se po modelech z odolných materiálů, jen tak budete mít záruku, že je budete moci využít opakovaně a ne pouze jednu sezónu. Z tohoto pohledu jsou dobrou volbou plastové květináče a plastové truhlíky.

Pravda, nejedná se o přírodní materiál, takže by mnozí z vás mohli namítat, že se do zahrady nehodí, ale není tomu tak. Plast dokáže věrohodně imitovat různé materiály, ať už beton či dřevo a z pohledu praktičnosti i estetické stránky nemůžete udělat chybu. Navíc jsou tyto nádoby lehké, snadno je přenesete, kam budete chtít, zároveň jsou stabilní a pevné. Kvalitní varianty si zachovávají svou barevnost, neboť na ně nepůsobí UV záření. Nerozpadnou se, neztratí tvar a výhodou je také odolnost vůči mechanickému poškození.

květináče
Plastový květináč Woode svou strukturou připomíná dřevo. Jedná se o venkovní nádobu, která bude ve spojení s kvetoucími rostlinami zajímavým solitérem všude, kde ji postavíte.

Co je ještě při výběru květináčů a truhlíků důležité?

Zaměřte se na vzhled, který zvolte dle umístění a rostlin. Na chaty a chalupy se hodí hladké provedení květináčů a truhlíků, ideálně v hnědém nebo terakotovém tónu. Majitelé moderní novostaveb mohou sáhnout po designových výrobcích moderního vzhledu. Trendové jsou ratanové květináče, proplétané struktury, vlnovky apod.

truhlíky
Truhlíky Natura mají naturální ráz, který je na chaty, chalupy a venkovské domy velice vhodný.
ratanové květináče
Ratanové květináče Finezia a vyvýšené truhlíky Werbena si již po několik let drží přední příčky, co se oblíbenosti v designu týče. Jsou zkrátka moderní volbou, především pak v trendovém antracitovém odstínu.
truhlíky
Truhlíky Begonie nabízí velice elegantní a zajímavé provedení. Jemné rýhy jsou šmrncovní a nadčasové řešení, které se hodí do všech venkovních prostor.
květináče
Květináče Sandy jsou rovněž neutrální volbou. Zemité odstíny, ve kterých se nabízí, přispívají k tomu, že je lze použít vždy a všude.

Při výběru nádob hraje důležitou roli i velikost. Venkovní rostliny potřebují pro svůj růst dostatek prostoru. Čím větší, tím lepší. Vždy vybírejte květináč a truhlík vždy o něco větší, než si myslíte. Rostlině více místa prospěje, a pakliže budete sadit strom či keř na více let, ušetříte si příliš časté přesazování. Při výběru truhlíků, jež chcete umístit za okna, se samozřejmě držte šířky a hloubky okenních parapetů. Větší nádoby rovněž zajistí rostlinám více vláhy a nemusíte je tolik zalévat.

Velikost je rozhodujícím faktorem i z pohledu umístění. Záleží na tom, zda chcete atmosféru květináčem podtrhnout, či jenom doladit. Velké venkovní květináče upoutají ihned pozornost, vyplní prázdná a nezajímavá místa a lze jimi o opticky rozdělit prostor. Zajímavě může působit i seskupení menších květináčů.

květináče
Květináče Matuba jsou moderním řešením díky neutrálnímu proplétanému vzoru. Nebojte se zkombinovat více velikostí. Jak můžete vidět, celkový koncept vypadá dokonale.
květináče
Menší květináče Magnolia lesklého designu jsou také atraktivní kombinací. Seskupení menších nádob poslouží například k olemování cestiček.

Nezapomínejte na to, že květináč a truhlík by neměl svým až příliš výrazným designem zastínit samotnou rostlinu. Ideálně by ji měl doplnit a atmosféru doladit. Snad vám naše inspirace pomůže. Pokud se vám modely nádob líbí, zavítejte do e-shopu www.harasim.info, kde najdete jednu z nejširších a nejvýhodnějších nabídek obalů na květiny na trhu.


Jak bude reklama vypadat?
-
Nechceš zde reklamu napořád jen za 150 Kč?
Zobrazit formulář pro nákup
Předchozí článekCo s bytem, který sice nevyužíváte, ale nechcete ani prodat? Pronajímejte ho přes Airbnb!
Další článekPotřebuje vaše bydlení nový facelift? Nebojte se rekonstrukce

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..