• Zahrada
  • 18. 6. 2015
  • 11 min. čtení

Krása Vistárie je dech beroucí. Jak o ní pečovat?

Krása Vistárie je dech beroucí. Jak o ní pečovat?

Vistárie (Wisteria chinensis – Vistárie čínská) a další byly pojmenovány podle univerzitního profesora v Pensylvánii Caspara Wistara. Dlouhé hroznovité květenství,  spektrum barev odrůd a typů květů (od plnokvětých až přes jednoduché přes 1 metr dlouhé) . Vistárie jsou velmi bujně rostoucí liány, které vyžadují dostatek prostoru a hlavně pevnou oporu pro jejich pnutí. Vistárie jsou původem z Asie . První vistárie pochází z Japonska a oproti druhé  se liší jiným spektrem barev a délkou květů. Květy bývají i velmi vonné a ukazují se společně s listy v období od května do června.

Vistárie květnatá – Wisteria floribunda

Původem z Japonska. Oproti Vistárii čínské se vyznačuje kvetením až po zalistění, její květy dosahují větší délky a nakvétají postupně. Zastoupení kultivarů na trhu je ve větší barevné škále a těší se větší oblíbenosti. Její list by měly být složeny z menšího počtu lístků (přesněji 13). Dalším rozdílem je, že se výhonky ovíjí doprava a je schopná se pnout do větších výšek.

Barevné kultivary:

  • Alba – bílý velmi oblíbený kultivar
  • Rosea (Carnea) – Světle pastelově růžový kultivar
  • Honbenii – pastelově růžová
  • To Shiro Kapitan – bílé květy s žlutou skvrnou
  • Domino syn. Formosa – růžovobílý kultivar
  • Harlequin – kontrastní fialovo bílé květy
  • Lavrance – světle fialovorůžový protáhlejší charakter květu
  • Lipstick – bílé květy s červeným člunkem (spodní část tlamičky)
  • Murasaki – Noda –

Plnokvěté kultivary dlouhohroznokvěté a jiné odlišnosti:

  • Violacea Plena syn. Black Dragon – velmi oblíbený plnokvětý vonný kultivar s tmavě fialovými květy
  • Caroline – mezidruhový kříženec obou Vistárií s bílo modrými květy

Vistárie čínská – Wisteria sinensis

Tato dříve mnohem častěji pěstovaná Vistárie pochází z Číny oproti její japonské sestře se vyznačuje tím, že kvete již před olistěním, tedy i v dřívějším termínu od dubna do května. Její květy nenakvétají postupně ale ve stejnou dobu a jsou velmi vonné. Vytváří tak fascinující dominantu, kterou nelze přehlédnout.

Barevné kultivary:

  • Amethyst – nejvíce červeno fialový kultivar
  • Blue Saphir – Tmavě modrobílý kultivar
  • Prolific – Tmavě fialovobílá

Základní pravidla pro pěstování Vistárií:

Vistárie potřebují pravidelný silný řez, aby bohatě kvetly a pouze jen nepřirůstali a vegetovali. Dále velmi častou chybou bývá velmi časté hnojení, které rostlinu nutí spíše růst než bohatě nakvétat. Bohužel Vistárie musí být „trápena“ hlady a občasným suchem aby kvetla. Jedinou vhodnou péčí je správný řez a v nepříznivých klimatických podmínkách ochrana proti silnějšímu mrazům v prvních letech po výsadbě (hlavně u roubovaných sazenic).

Možné pěstební tvary pro pěstování Vistárie
1. Na pergolách jako volně rostoucí liánu
2. Pro vytvoření loubí
3. Na špalírech jako přísně tvarovanou „stěnu“ s krátkým plodným(květním) obrostem
4. V stromkovém tvaru – po vytvoření potřebné výšky kmínku
5. Pro ozelenění fasád domů s přísně tvarovaným vedením

Pěstování Vistárie na pergolách jako volně rostoucí liánu

Tento tvar je velmi oblíbeným v přirozeně působících zahradách, parcích a v historických zahradách 19. století. Nejčastější tvarem pro pěstování bývá volněji rostoucí tvar, který se dle druhu obtáčí doleva u Vistárie čínské a doprava u Vistárie květnaté.

Princip řezu
Princip řezu spočívá v zakracování nových jednoletých šlahounů pouze o 1/2 jejich délky a dále rostlinu necháváme volnému růstu. Tento typ sice nevyžaduje tak velkou péči a řez, ale díky volnému růstu neoplývá takovou záplavou květů jako u pravidelně intenzivněji stříhanými tvary.

Vistárie a Možnost tvorby loubí

pěstování vistárieTento typ tvaru byl velmi oblíbený v anglických zahradách a zahradách romantického charakteru. Základem pro tento tvar je loubí neboli do oblouku vytvarovaná konstrukce, po které vyvazujeme a vedeme cca 2 až 3 hlavní šlahouny.

Princip řezu
Tyto hlavní kosterní výhony pevně upevníme ke konstrukci a v dalších letech boční výhony zakracujeme za 5 pupenem od kosterního šlahounu. Před olistěním je nutné každý rok provádět udržovací silný řez pro zachování tvaru a nepřehuštění 3 hlavních šlahounů. Počet postraních rozvětvení a vzdálenost mezi nimi je na nás a na podmínkách jaké Vistárii jsme schopni poskytnout.

Pěstování Vistárie na špalíru s intenzivním řezem

Princip řezu
U tohoto typu pěstování je základem řezu zakracování a podpora tvorby plodotvorného (květotvorného) obrostu. Zakracujeme na cca 5cm dlouhé kolce, na kterých se v dalším roce objeví 3 až 4 hroznovité květy. Během vegetačního období je nutné zakracovat nebo zcela odstraňovat nové letorosty, pokud máme Vistárii nasazenou na chráněném stanovišti, můžeme střih provádět i v jarním období po narašení pupenů. Kosterní tvar udržujeme řezem v brzkém jarním termínu březen/duben (z důvodů lepší orientace v bezlistém stavu při řezu).

Druhý řez
Druhý řez provádíme pro podpoření tvorby květů a provádíme jej po odkvětu nebo během vegetačního období a výhony zakracujeme o 2/3 nebo na chráněných stanovištích pouze na 5 pupenů za starším, nejbližším výhonem.

Pěstování Vistárie na stromkovitý habitus

[hana-code-insert name=’seznam‘ /]

U tohoto typu je zásadní v prvních letech vypěstovat kmínek a založit korunku. Doporučuji vybírat odrůdy naroubované z důvodu časnějšího (dříve přichází do květu) kvetení.

Pokud toužíme po tom si vytvořit stromovitý tvar Vistárie je nutné si toto uvědomit už při koupi sazenice. Vybíráme sazenice nejlépe s jedním rovně rosteným výhonem z kterého v dalších letech vytvoříme kmínek.

Zapěstování kmínku má li sazenice více výhonů
Nebo pokud takovouto sazenici nemáme a sazenice je tvořena z více výhonů, vybereme pouze ten nejvíce rovný a ostatní zcela odstraníme. Po odstranění ostatních výhonů je nutné hlavní výhon pevně a těsně vyvázat k tyčce nebo opoře abychom docílili co nejvíce rovného kmínku. Dáváme pozor aby nám výhon nesjížděl a nekroutil se po bambusové tyčce, ale zůstával rovný. Tímto dosáhneme opravdu rovně rostoucího kmínku. Pochopitelně je nutné kmínek průběžně kontrolovat a upevňovat až do doby zpevnění natolik, že je sám schopný držet tvar cca 3 roky.

Zapěstování korunky
Během této doby je vhodné již zapěstovat a tvarovat korunku aby nám zbytečně nezahoustla. Korunku vytvoříme tak, že po dosažení požadované výšky kmínku (rovný vyvázaný výhon) za 6 pupenem od vybrané výšky zastříhneme. Z těchto pupenů nám vyraší nové výhony ze kterých vytvoříme kosterní větve korunky.

Tvar u stromovitého habitu Vistárie udržujeme tvarovacím řezem před narašením nebo těsně po narašení ( pro ty co nemají zkušenosti rozpoznat květní pupeny od listových).

Základní princip
Základem je vytvořit korunu o 4 až 5 kosterních větví záleží na šířce a tvaru koruny a udržovat korunku nepřehuštěnou tedy odstraňovat konkurenční výhony rostoucí z kosterních větví a ponechávat pouze delší rozvětvení na konci kosterních větví. Pokud toužíme po záplavě květů můžeme výhony rostoucí z kosterních větví zastříhnout na 2 až 3 pupeny, z kterých se na jaře vytvoří květy. Rozvětvení na konci hlavních kosterních větví jednou za 2 roky zmlazujeme a vždy dbáme na to abychom ponechali pouze 3 různé stupně rozvětvení.

Tento tvar vytváří opravdový skvost je li vysazen soliterně (samostatně) v trávníku.

Vistárie pro ozelenění starých fasád domů

Velmi často vídáme i Vistárii v podobě zelené stěny vytvářející fasádě nejčastěji čelní pohledové partie rodinných domů nebo jiných staveb. Pro toto ozelenění, ale musíme mít vytvořenou pevnou konstrukci připevněnou k fasádě domu. Konstrukce musí být pevně zakotvena v zemi nebo k domu, neboť Vistárie patří do skupiny „těžkých“ popínavek a má tendenci nepevné konstrukce lámat svou vahou. Ke konstrukci je důležité v prvních letech Vistárii buď proplétat nebo vyvazovat. Později se Vistárie sama začne obtáčet kolem konstrukce.

Princip řezu
Řez na těchto konstrukcích je vhodné provádět před olistěním v předjaří z důvodů lepší orientace při řezu. Doporučuje se zcela odstranit 1/2 výhonů, aby zbytečně nepřehušťovaly ostatní kosterní výhony a zastiňovaly krásu květů v neposlední řadě zbytečně nezatěžovaly konstrukci.

Nyní už jen zbývá popřát Vám mnoho krásných chvil ve společnosti Vaší Vistárie, snad Vám bude přinášet mnoho radosti a oslňovat Vás rok co rok svou krásou.

Podobné příspěvky

Zvuková a tepelná izolace sníží účty a zvýší pohodlí u vás doma

Zvuková a tepelná izolace sníží účty a zvýší pohodlí…

S odstupem od ruchu venkovního světa se domov stává útočištěm klidu a pohody. Investovat do zvukové a tepelné izolace není pouze…
Projektová dokumentace: Co to je a co všechno musí obsahovat?

Projektová dokumentace: Co to je a co všechno musí…

Projektová dokumentace je klíčovým prvkem při realizaci stavebního, inženýrského nebo architektonického projektu. Jedná se o soubor technických a plánovacích dokumentů, které…
Jak si pro svou rekonstrukci nebo stavbu domu vybrat tu nejlepší firmu?

Jak si pro svou rekonstrukci nebo stavbu domu vybrat…

Investice do vlastního bydlení je vždy správnou investicí. Vždy se vám to vyplatí, ale musíte si najmout správnou firmu, která všechno…

2 Comments

  • Nádhera

  • úžasná kytka, mít zahrádku tak je jedna z prvních které koupím 🙂

Komentovat

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *