• Zahrada
  • 17. 10. 2018
  • 3 min. čtení

Zima je za dveřmi a vy máte svou zahradu v blízkosti lesa? Obáváte se zvěře? Poradíme vám, jak můžete svou zahradu ochránit!

Zima je za dveřmi a vy máte svou zahradu v blízkosti lesa? Obáváte se zvěře? Poradíme vám, jak můžete svou zahradu ochránit!

Snad každý zahrádkář tuší, jakou neplechu může na našich ovocných zahradách napáchat lesní zvěř. Zvláště pokud se vaše zahrádka nachází v blízkosti lesa nebo na odlehlejším místě, měli byste se mít na pozoru. Nevíte, jak ovocné nebo okrasné stromy před nezvanými návštěvníky z lesa ochránit? Rádi vám poradíme!

Ohradníky kolem stromů – varianta oblíbená a spolehlivá

Zde máte na výběr z několika možností. Pokud není vaše zahrada příliš rozlehlá, je dobrým řešením postavit kolem ní dostatečně vysoký a kvalitní plot. Mezi oblíbenější způsob patří oplocení jednotlivých dřevin pletivem nebo plastovým chráničem. Pokud se jedná o mladé stromky či keře, ohradník by měl dostatečně přesahovat jejich výšku. U vzrostlých stromů stačí pletivem důkladně omotat kmen a jako pojistku postavit v těsné blízkosti stromu ještě jednu ohrádku z pletiva.

Pachové ohradníky a další chemické prostředky – varianta s rostoucí oblibou

Kromě pachových ohradníků můžete vyzkoušet i postřiky nebo nátěry proti okusu zvěře. Tyto produkty jsou cenově dostupné a jejich účinnost je velmi vysoká. Vše má ale svá pro i proti. Některé chemické prostředky obsahují látky, které příliš neprospívají přírodě. Ale i na to někteří výrobci mysleli – na trhu již seženete i produkty, které jsou zcela na přírodní bázi.

Podomácku zhotovené „odháněče“ zvěře – varianta nepříliš spolehlivá

Zde se meze vaší fantazii nekladou. Můžete si například vyrobit „plašiče“ zvěře z běžných cédéček. Využít můžete také alobal a jakýkoliv další lesklý materiál. Stačí jen zavěsit na větve stromů a doufat, že se zvěř vaší ovocné zahradě vyhne.

Při práci nezapomeňte na vhodný pracovní oděv

Při práci s pletivem nebo chemickými prostředky může snadno dojít k poranění, proto nezapomeňte na vhodné pracovní oblečení. Samozřejmostí jsou také rukavice. Pokud kvůli tomu nechcete běžet do obchodu, i zde pro vás máme řešení. Vyberte si vhodný pracovní oděv a rukavice od spolehlivého výrobce pracovních oděvů.

Tak už jste si zvolili tu nejvýhodnější možnost ochrany vaší zahrady? Není to nijak složité ani příliš časově náročné. Pomozte vašim stromům ve zdraví přežít zimu. Na jaře je díky tomu opět uvidíte rozkvétat v celé jejich kráse.

Podobné příspěvky

Zvuková a tepelná izolace sníží účty a zvýší pohodlí u vás doma

Zvuková a tepelná izolace sníží účty a zvýší pohodlí…

S odstupem od ruchu venkovního světa se domov stává útočištěm klidu a pohody. Investovat do zvukové a tepelné izolace není pouze…
Projektová dokumentace: Co to je a co všechno musí obsahovat?

Projektová dokumentace: Co to je a co všechno musí…

Projektová dokumentace je klíčovým prvkem při realizaci stavebního, inženýrského nebo architektonického projektu. Jedná se o soubor technických a plánovacích dokumentů, které…
Jak si pro svou rekonstrukci nebo stavbu domu vybrat tu nejlepší firmu?

Jak si pro svou rekonstrukci nebo stavbu domu vybrat…

Investice do vlastního bydlení je vždy správnou investicí. Vždy se vám to vyplatí, ale musíte si najmout správnou firmu, která všechno…

Komentovat

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *