Poradíme vám, jak vybrat vhodnou sedací soupravu

Poradíme vám, jak vybrat vhodnou sedací soupravu

Sedací souprava patří obvykle k nejvytíženějším kusům nábytku. Proto je dobré se zamyslet, kdo všechno by se na ni měl vejít, co všechno na ní budete chtít podnikat, a tomu přizpůsobit její velikost, tvar i druh materiálu, z něhož je vyrobena.

Velikost a tvar sedací soupravy

Velikost sedačky by měla odpovídat velikosti místnosti. Příliš veliká sedačka bude v menší místnosti spíše překážet. V takovém případě je lepší vybrat o něco menší a doplnit jí třeba křesly, což bude působit méně masivně než jeden velký kus nábytku. Dnes můžete vybrat kusy pro dvě osoby, ale klidně i deset osob.

Zdaleka už neplatí, že je vždy umístěna u zdi, ale je-li v centru místnosti, musí kolem ní být dost místa pro pohyb. Kromě rovných sedacích souprav jsou v současnosti k dostání také rohové či sedačky ve tvaru U. Určitě si vyzkoušejte, zda se vám na ní pohodlně sedí a také z ní vstává. Téměř každá sedačka je aspoň částečně rozkladatelná a jsou v nic i úložné prostory. Může tak sloužit i jako provizorní postel pro návštěvy. Pokud jde o design, najdete moderní minimalistické kusy i soupravy inspirované historií. Vybrat si může každý podle svého vkusu i ostatního zařízení v místnosti.

Materiálové řešení

Pokud chcete mít sedačku déle než pár let, preferujte kostru ze dřeva, nikoli dřevotřísky. Sedací souprava je velmi namáhaný kus a investice do kvalitního materiálu se vyplatí. Čalounění by vám mělo být příjemné na dotek. Potah může být z hladkého či strukturovaného textilu, kůže či koženky, ale ne každý materiál vyhovuje všem. Barev i vzorů je v internetových či kamenných obchodech na výběr velké množství, stejně jako sladěných nebo naopak barevně kontrastních doplňků (polštáře, přehozy).

Protože sedací souprava často dominuje místnosti, měl by výběr barvy ladit s celkovým zařízením pokoje i barvou stěn. Pokud máte nebo se chystáte mít děti, vybírejte spíše tmavší odstíny a hlavně materiál, který lze snadno čistit. Naopak bílá kočka a černá sedačka s potahem zachycujícím kočičí chlupy se stane nekonečným důvodem k úklidu.

Podobné příspěvky

Zvuková a tepelná izolace sníží účty a zvýší pohodlí u vás doma

Zvuková a tepelná izolace sníží účty a zvýší pohodlí…

S odstupem od ruchu venkovního světa se domov stává útočištěm klidu a pohody. Investovat do zvukové a tepelné izolace není pouze…
Projektová dokumentace: Co to je a co všechno musí obsahovat?

Projektová dokumentace: Co to je a co všechno musí…

Projektová dokumentace je klíčovým prvkem při realizaci stavebního, inženýrského nebo architektonického projektu. Jedná se o soubor technických a plánovacích dokumentů, které…
Jak si pro svou rekonstrukci nebo stavbu domu vybrat tu nejlepší firmu?

Jak si pro svou rekonstrukci nebo stavbu domu vybrat…

Investice do vlastního bydlení je vždy správnou investicí. Vždy se vám to vyplatí, ale musíte si najmout správnou firmu, která všechno…

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *