Domů Služby Průkaz energetické náročnosti budovy

Průkaz energetické náročnosti budovy

PENB

Co si představit pod pojmem průkaz energetické náročnosti budovy

PENB je dokument, ve kterém se pomocí výpočtu hodnotí spotřeba energie dané budovy. Do výpočtu je zahrnuta spotřeba nejen na vytápění a ohřev teplé vody, ale i energie spotřebována dalšími systémy, jako je umělé osvětlení, vzduchotechnika nebo chlazení.

Samotný průkaz energetické náročnosti budovy se skládá ze dvou částí. Hlavní částí je několikastránkový protokol obsahující informace o zadavateli a zpracovateli, základní informace o hodnocené budově a samotné vyhodnocení energetické náročnosti budovy. Pro snadnější a rychlejší orientaci slouží druhá část energetického průkazu lidově označována jako „energetický štítek“. Jedná se o grafickou část, ve které jsou přehledně zobrazeny nejdůležitější informace a hodnoty.

Co mi řeknou hodnoty obsažené v „energetickém štítku“?

Hned v hlavičce uvidíme identifikační údaje o hodnocené, doplněné o parametry jako je energeticky vztažná plocha, objemový faktor a plocha obálky budovy. V následující části se dozvíme celkové množství dodané energii při typizovaném užívání. Černá šipka s bíle vepsanou hodnotou nám ukáže, do které ze 7 energetických tříd budova spadá. Bílé číslo nám prozradí kolik kWh/(m2 ˟rok) energie budova na provoz vyžaduje.

Oddíl doporučená opatření není pro běžné zpracování energetického průkazu povinný, v případě zájmu si jeho vyplnění můžete vyžádat u zhotovitele. Dozvíte se v něm, jakým směr se vydat za nejefektivnější úsporou energie a financí. Procentuální zastoupení energií se dozvíme v oddíle podíl energonositelů na dodané energii. Ukazatele energetické náročnosti nám na stejném principu jako u celkové dodané energie prozradí, který z dílčích technických systémů je největší konzument energie.

U koho štítek objednat?

Průkaz energetické náročnosti mohou zhotovit pouze osoby oprávněné Ministerstvem průmyslu a obchodu. Pro zpracování doporučujeme vybrat firmu s dobrými referencemi. Mezi ověřené společnosti zabývající se energetickým hodnocením patří chciPRŮKAZ.cz s působností po celé ČR.

chciprukaz


Jak bude reklama vypadat?
-
Nechceš zde reklamu napořád jen za 150 Kč?
Zobrazit formulář pro nákup
Předchozí článekNěkolik tipů, jak zútulnit studentský pokojíček
Další článekJak zařídit malou koupelnu?

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..