Domů Rady a tipy Zateplení domu nemusí být nutně nepřiměřeně nákladné, využijte dotací

Zateplení domu nemusí být nutně nepřiměřeně nákladné, využijte dotací

dotace na zateplení domu

Přichází zima a už zase přemýšlíte o tom, zateplit si dům? Rozhodně se to vyplatí a můžete výrazně ušetřit na svých nákladech na domácnost. Zvláště v případě, kdy na zateplení můžete dostat od státu zajímavé dotace. V tom nejlepším případě vám může stát proplatit až polovinu vašich způsobilých výdajů.
Pro začátek je potřeba si říct, co jsou to vlastně ty způsobilé výdaje. Jedná se o často používaný termín v dotačním programu Nová zelená úsporám. A jednoduše řečeno označuje výdaje, které jsou přímo spojené s realizací. Samozřejmě je třeba tyto výdaje dokládat fakturou a také soupisem provedených prací.

[irp]

Dotace na zateplení domu

Výše dotací jsou opravdu zajímavé. Vždy jde o to, jak snížíte měrnou roční spotřebu tepla oproti původnímu stavu. V případě, že se vám ji podaří snížit o 40 %, může dotace dosahovat až 30 procent způsobilých výdajů. Pří snížení měrného tepla o 50 % je dotace až 40 % nákladů. A pokud si opravdu dáte záležet a je snížení tepla až 60%, potom můžete očekávat, že se vám vrátí polovina nákladů na realizaci zateplení.
Obecně tedy platí, že čím silnější izolace, tím lépe pro vás – samozřejmě. Ovšem není tomu úplně tak. Vždy je lepší dosáhnout optimálního poměru, protože při tloušťce izolačního materiálu nad 20 cm stoupají náklady až dvojnásobně.
Optimální tloušťkou izolace se myslí taková izolace, kdy po odečtení investice do zateplení dosáhnete nejvyšší možné úspory provozních nákladů. A taková optimální izolace závisí na více faktorech. Obecně se však udává, že tato optimální hranice je někde mezi 12 až 20 cm tloušťky izolace.

Nová zelená úsporám

Pokud tedy přemýšlíte o zateplení domu, využijte dotací z programu Nová zelená úsporám. Dotaci lze získat poměrně jednoduše. Potřebujete k tomu odborný posudek, projednat svůj záměr se stavebním úřadem, ve spolupráci s energetickým specialistou vyplnit příslušné formuláře a konečně vyplnit žádost o dotaci. Potom už nezbývá, než čekat.

[hana-code-insert name=’seznam‘ /]


Jak bude reklama vypadat?
-
Nechceš zde reklamu napořád jen za 150 Kč?
Zobrazit formulář pro nákup
Předchozí článekKdy je třeba koupit trapézový plech?
Další článekDopřejte si svůj vlastní kompost!

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..