Domů Bydlení Jak na zárubně? Aneb zárubeň – neodmyslitelná součást interiérových dveří

Jak na zárubně? Aneb zárubeň – neodmyslitelná součást interiérových dveří

obložkové zárubně

Portál odverich.cz radí, na co si dát pozor při výběru dveří.

Všichni známe dveře, ale co víme o zárubních, které jsou součástí dveří? K čemu vlastně jsou a jaké typy můžeme zvolit?

Obložková zárubeň – ostrá i oblá

Nejčastějším provedením zárubně je v současné době obložková zárubeň, která nabízí mnoho možností provedení povrchu. Charakteristickým rysem obložkové zárubně je spojení obložek v rohu – vnější strana obložky je zaoblena (viz obrázek výše). Toto spojení však nemusí být podmínkou. Jak napovídá téma, hrana zárubně může být jak oblá, tak ostrá a účelně by měla svým tvarem ladit k modelu interiérových dveří. Tudíž oblá hrana zárubně s oblou hranou dveří. Analogicky, u ostré hrany dveří by měla být použita ostrá hrana zárubně. Společně pak vytváří jednotný vzhled dveřního kompletu. Nutno zmínit, že oblá hrana je daleko méně náchylná na mechanické poškození.

[irp]

A jak sladit povrch obložkové zárubně s dveřmi?

Na tuto otázku máme jasnou odpověď. Nabízí se výběr ze dvou variant. Můžeme zvolit buď sladění zárubně s dveřmi barvou a dezénem povrchové úpravy nebo naprosto kontrastní variantu, čímž se zárubeň stane dominantním prvkem interiéru. V takovém případě se dále nabízí možnost sladění se zdí, podlahou či s bytovým nábytkem.

Všechny potřebné informace a mnohé další naleznete v průvodci interiérových dveří.

skryte zárubně

Když obložková zárubeň zmizí

Skryté zárubně jsou přímo hitem současnosti. Jedná se o hliníkové profily, jenž jsou speciálně vyfrézovány tak, aby byly přímo usazeny do stavebního prostoru místo klasické dřevěné obložkové zárubně. Nicméně nedochází k úplnému překrytí zárubně. Na to můžeme použít vnější pohledovou omítku anebo tapetu. Podmínkou pro jejich ideální fungování skryté zárubně je vyhnutí se praskání omítky v blízkosti skryté zárubně při pohybu dveří. Platí to jak pro zděnou, tak sádro-kartonovou příčku. Tento technický detail mají vyřešen pouze odborní výrobci. Nenechte se tedy ošálit rádoby výhodnou cenou některých dodavatelů, protože pak by jste mohli mít místo designově čistých dveřních průchodů nehezky popraskané zdi a toho by si vaše návštěva určitě všimla.

[hana-code-insert name=’seznam‘ /]


Jak bude reklama vypadat?
-
Nechceš zde reklamu napořád jen za 150 Kč?
Zobrazit formulář pro nákup
Předchozí článekJak správně vybrat místo pro svůj dům?
Další článekKdy je třeba koupit trapézový plech?

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..