Domů Bydlení Jak zabránit horku v bytě

Jak zabránit horku v bytě

žaluzie, klimatizace

V parných létech se teploty často vyšplhají i vysoko nad 35° C. V takových situacích ukazuje rtuť teploměru mnohem vyšší číslo. A nejde jen o malé podkrovní garsonky. Sluníčko se nevyhýbá ani těm velkým a na první pohled vzdušným bytům. Přinášíme vám několik tipů, jak na tohle urputné teplo vyzrát.

Venkovní žaluzie

Venkovní žaluzie jsou výbornou ochranou proti nadměrnému teplu. Zabrání totiž slunečním paprskům vstoupit do místnosti a v pokoji tak zůstává příjemná teplota. Jejich výhodou je i to, že v případě potřeby do místosti proudí dostatečné množství světla. Vyrábí se žaluzie s motorovým i s ručním ovládáním. V nabídce společnosti Svět oken jsou v současnosti za velmi příjemnou cenu. Dostupné jsou také automatické žaluzie, které se zatahují v závislosti na počasí.

Venkovní rolety

Venkovní rolety jsou v jistém smyslu o něco jednodušší verzí žaluzií. Podobně, jako žaluzie, také zabraňují slunečním paprskům přehřívat váš byt. Navíc o něco lépe fungují jako hluková a bezpečnostní ochrana. O něco menší komfort naopak poskytují při regulaci světla. Ve většině případů si velmi těžko určíte, kolik světla propustíte.

Klimatizace

Klimatizace nás obklopuje téměř všude, narazíte na ni v mnohých dopravních prostředcích, v nákupních centrech a dokonce se poslední dobou objevují i v mnoha rodiných domech. Pozadu nezůstávají ani byty. Pořídit můžete mobilní (pojízdnou na kolečkách – možné přemístit z jedné místnosti do druhé) či vestavěnou klimatizaci. Pře nákupem se však poraďte s odborníky.

Nevlastníte ani jeden z výše uvedených obranných prostředků? Nezoufejte. Nabídka je široká a můžete si je pořídit i za velmi rozumnou cenu. Během dalšího parného období to rozhodně oceníte. Pokud v současnosti nákup ani venkovních rolet, žaluzií nebo klimatizace neplánujete, máme pro vás ještě pár rad, jak se horku úspěšně bránit svépomocí.

Žaluzie a závěsy

Žaluziemi mají téměř všechny okna. Nebo můžete použít velké, mohutné závěsy, které vám poskytnou podobnou službu. Závěsy můžete zavěsit na kovové garnýže a zkrášlit tak celou místnost. Nebojte se je v těch největších parnech použít jako ochranný štít před sluncem. Zatemněte celou místnost. Sluníčko se do pokojů sice dostate, ale nebude působit tak drasticky jako při roztažených žaluziích nebo závěsech. Kombinujte také ještě s pravidelným větráním.

Větrání okny

Během poledne a v době, kdy se venkovní vzduch vůbec nehýbe, nechte okna zavřená. Zbytečně byste byt jen ohřívali. Doporučujeme je otevírat hlavně v době, kdy je venku příjemněji než uvnitř. Chladnější teploty bývají nejčastěji v noci (můžete okna nechat pootevřená, zatímco spíte) a také po ránu. Čím dříve okna otevřete, tím lépe pro vás. Nejlepšího ochlazení dosáhnete tak, že okna otevřete do průvanu.

Větrák

Obyčejný větrák je možné pořídit za mnohem méně než 500 Kč. Jeho používání je však někdy ošemetné. V žádném případě se nedoporučuje používat v bytech alergiků, protože velmi víří prach. Při běžném používání buďte opatrní, větrákem nemiřte na sebe ani další osoby. Může se stát, že byste si zbytečně uhnali, kromě rýmy, třeba i zánět spojivek nebo středního ucha.

A hlavně nezapomeňte v těchto vedrech dodržovat dostatečný pitný režim.


Jak bude reklama vypadat?
-
Nechceš zde reklamu napořád jen za 150 Kč?
Zobrazit formulář pro nákup
Předchozí článekProdej bytů v Praze zase láme rekordy. Překoná letošní rok ten minulý?
Další článekPlastová okna jsou dobrá investice. Musíte si však dobře vybrat!

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..