Domů Zahrada Krása Vistárie je dech beroucí. Jak o ní pečovat?

Krása Vistárie je dech beroucí. Jak o ní pečovat?

vistárie

Vistárie (Wisteria chinensis – Vistárie čínská) a další byly pojmenovány podle univerzitního profesora v Pensylvánii Caspara Wistara. Dlouhé hroznovité květenství,  spektrum barev odrůd a typů květů (od plnokvětých až přes jednoduché přes 1 metr dlouhé) . Vistárie jsou velmi bujně rostoucí liány, které vyžadují dostatek prostoru a hlavně pevnou oporu pro jejich pnutí. Vistárie jsou původem z Asie . První vistárie pochází z Japonska a oproti druhé  se liší jiným spektrem barev a délkou květů. Květy bývají i velmi vonné a ukazují se společně s listy v období od května do června.

Vistárie květnatá – Wisteria floribunda

Původem z Japonska. Oproti Vistárii čínské se vyznačuje kvetením až po zalistění, její květy dosahují větší délky a nakvétají postupně. Zastoupení kultivarů na trhu je ve větší barevné škále a těší se větší oblíbenosti. Její list by měly být složeny z menšího počtu lístků (přesněji 13). Dalším rozdílem je, že se výhonky ovíjí doprava a je schopná se pnout do větších výšek.

Barevné kultivary:

  • Alba – bílý velmi oblíbený kultivar
  • Rosea (Carnea) – Světle pastelově růžový kultivar
  • Honbenii – pastelově růžová
  • To Shiro Kapitan – bílé květy s žlutou skvrnou
  • Domino syn. Formosa – růžovobílý kultivar
  • Harlequin – kontrastní fialovo bílé květy
  • Lavrance – světle fialovorůžový protáhlejší charakter květu
  • Lipstick – bílé květy s červeným člunkem (spodní část tlamičky)
  • Murasaki – Noda –

Plnokvěté kultivary dlouhohroznokvěté a jiné odlišnosti:

  • Violacea Plena syn. Black Dragon – velmi oblíbený plnokvětý vonný kultivar s tmavě fialovými květy
  • Caroline – mezidruhový kříženec obou Vistárií s bílo modrými květy

Vistárie čínská – Wisteria sinensis

Tato dříve mnohem častěji pěstovaná Vistárie pochází z Číny oproti její japonské sestře se vyznačuje tím, že kvete již před olistěním, tedy i v dřívějším termínu od dubna do května. Její květy nenakvétají postupně ale ve stejnou dobu a jsou velmi vonné. Vytváří tak fascinující dominantu, kterou nelze přehlédnout.

Barevné kultivary:

  • Amethyst – nejvíce červeno fialový kultivar
  • Blue Saphir – Tmavě modrobílý kultivar
  • Prolific – Tmavě fialovobílá

Základní pravidla pro pěstování Vistárií:

Vistárie potřebují pravidelný silný řez, aby bohatě kvetly a pouze jen nepřirůstali a vegetovali. Dále velmi častou chybou bývá velmi časté hnojení, které rostlinu nutí spíše růst než bohatě nakvétat. Bohužel Vistárie musí být „trápena“ hlady a občasným suchem aby kvetla. Jedinou vhodnou péčí je správný řez a v nepříznivých klimatických podmínkách ochrana proti silnějšímu mrazům v prvních letech po výsadbě (hlavně u roubovaných sazenic).

Možné pěstební tvary pro pěstování Vistárie
1. Na pergolách jako volně rostoucí liánu
2. Pro vytvoření loubí
3. Na špalírech jako přísně tvarovanou „stěnu“ s krátkým plodným(květním) obrostem
4. V stromkovém tvaru – po vytvoření potřebné výšky kmínku
5. Pro ozelenění fasád domů s přísně tvarovaným vedením

Pěstování Vistárie na pergolách jako volně rostoucí liánu

Tento tvar je velmi oblíbeným v přirozeně působících zahradách, parcích a v historických zahradách 19. století. Nejčastější tvarem pro pěstování bývá volněji rostoucí tvar, který se dle druhu obtáčí doleva u Vistárie čínské a doprava u Vistárie květnaté.

Princip řezu
Princip řezu spočívá v zakracování nových jednoletých šlahounů pouze o 1/2 jejich délky a dále rostlinu necháváme volnému růstu. Tento typ sice nevyžaduje tak velkou péči a řez, ale díky volnému růstu neoplývá takovou záplavou květů jako u pravidelně intenzivněji stříhanými tvary.

Vistárie a Možnost tvorby loubí

pěstování vistárieTento typ tvaru byl velmi oblíbený v anglických zahradách a zahradách romantického charakteru. Základem pro tento tvar je loubí neboli do oblouku vytvarovaná konstrukce, po které vyvazujeme a vedeme cca 2 až 3 hlavní šlahouny.

Princip řezu
Tyto hlavní kosterní výhony pevně upevníme ke konstrukci a v dalších letech boční výhony zakracujeme za 5 pupenem od kosterního šlahounu. Před olistěním je nutné každý rok provádět udržovací silný řez pro zachování tvaru a nepřehuštění 3 hlavních šlahounů. Počet postraních rozvětvení a vzdálenost mezi nimi je na nás a na podmínkách jaké Vistárii jsme schopni poskytnout.

Pěstování Vistárie na špalíru s intenzivním řezem

Princip řezu
U tohoto typu pěstování je základem řezu zakracování a podpora tvorby plodotvorného (květotvorného) obrostu. Zakracujeme na cca 5cm dlouhé kolce, na kterých se v dalším roce objeví 3 až 4 hroznovité květy. Během vegetačního období je nutné zakracovat nebo zcela odstraňovat nové letorosty, pokud máme Vistárii nasazenou na chráněném stanovišti, můžeme střih provádět i v jarním období po narašení pupenů. Kosterní tvar udržujeme řezem v brzkém jarním termínu březen/duben (z důvodů lepší orientace v bezlistém stavu při řezu).

Druhý řez
Druhý řez provádíme pro podpoření tvorby květů a provádíme jej po odkvětu nebo během vegetačního období a výhony zakracujeme o 2/3 nebo na chráněných stanovištích pouze na 5 pupenů za starším, nejbližším výhonem.

Pěstování Vistárie na stromkovitý habitus

[hana-code-insert name=’seznam‘ /]

U tohoto typu je zásadní v prvních letech vypěstovat kmínek a založit korunku. Doporučuji vybírat odrůdy naroubované z důvodu časnějšího (dříve přichází do květu) kvetení.

Pokud toužíme po tom si vytvořit stromovitý tvar Vistárie je nutné si toto uvědomit už při koupi sazenice. Vybíráme sazenice nejlépe s jedním rovně rosteným výhonem z kterého v dalších letech vytvoříme kmínek.

Zapěstování kmínku má li sazenice více výhonů
Nebo pokud takovouto sazenici nemáme a sazenice je tvořena z více výhonů, vybereme pouze ten nejvíce rovný a ostatní zcela odstraníme. Po odstranění ostatních výhonů je nutné hlavní výhon pevně a těsně vyvázat k tyčce nebo opoře abychom docílili co nejvíce rovného kmínku. Dáváme pozor aby nám výhon nesjížděl a nekroutil se po bambusové tyčce, ale zůstával rovný. Tímto dosáhneme opravdu rovně rostoucího kmínku. Pochopitelně je nutné kmínek průběžně kontrolovat a upevňovat až do doby zpevnění natolik, že je sám schopný držet tvar cca 3 roky.

Zapěstování korunky
Během této doby je vhodné již zapěstovat a tvarovat korunku aby nám zbytečně nezahoustla. Korunku vytvoříme tak, že po dosažení požadované výšky kmínku (rovný vyvázaný výhon) za 6 pupenem od vybrané výšky zastříhneme. Z těchto pupenů nám vyraší nové výhony ze kterých vytvoříme kosterní větve korunky.

Tvar u stromovitého habitu Vistárie udržujeme tvarovacím řezem před narašením nebo těsně po narašení ( pro ty co nemají zkušenosti rozpoznat květní pupeny od listových).

Základní princip
Základem je vytvořit korunu o 4 až 5 kosterních větví záleží na šířce a tvaru koruny a udržovat korunku nepřehuštěnou tedy odstraňovat konkurenční výhony rostoucí z kosterních větví a ponechávat pouze delší rozvětvení na konci kosterních větví. Pokud toužíme po záplavě květů můžeme výhony rostoucí z kosterních větví zastříhnout na 2 až 3 pupeny, z kterých se na jaře vytvoří květy. Rozvětvení na konci hlavních kosterních větví jednou za 2 roky zmlazujeme a vždy dbáme na to abychom ponechali pouze 3 různé stupně rozvětvení.

Tento tvar vytváří opravdový skvost je li vysazen soliterně (samostatně) v trávníku.

Vistárie pro ozelenění starých fasád domů

Velmi často vídáme i Vistárii v podobě zelené stěny vytvářející fasádě nejčastěji čelní pohledové partie rodinných domů nebo jiných staveb. Pro toto ozelenění, ale musíme mít vytvořenou pevnou konstrukci připevněnou k fasádě domu. Konstrukce musí být pevně zakotvena v zemi nebo k domu, neboť Vistárie patří do skupiny „těžkých“ popínavek a má tendenci nepevné konstrukce lámat svou vahou. Ke konstrukci je důležité v prvních letech Vistárii buď proplétat nebo vyvazovat. Později se Vistárie sama začne obtáčet kolem konstrukce.

Princip řezu
Řez na těchto konstrukcích je vhodné provádět před olistěním v předjaří z důvodů lepší orientace při řezu. Doporučuje se zcela odstranit 1/2 výhonů, aby zbytečně nepřehušťovaly ostatní kosterní výhony a zastiňovaly krásu květů v neposlední řadě zbytečně nezatěžovaly konstrukci.

Nyní už jen zbývá popřát Vám mnoho krásných chvil ve společnosti Vaší Vistárie, snad Vám bude přinášet mnoho radosti a oslňovat Vás rok co rok svou krásou.


Jak bude reklama vypadat?
-
Nechceš zde reklamu napořád jen za 150 Kč?
Zobrazit formulář pro nákup
Předchozí článekDřevěné pergoly v moderním designu
Další článekJak na výběr schodiště

2 KOMENTÁŘE

  1. úžasná kytka, mít zahrádku tak je jedna z prvních které koupím 🙂

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..