Domů Rady a tipy 5 triků realitních kanceláří na které si dát pozor

5 triků realitních kanceláří na které si dát pozor

5 triků realitek

Pokud prodáváte nemovitost, následující řádky by vás měly zajímat.

Odhalují totiž pět triků, které používají neseriózní realitní kanceláře k získání nemovitostí k prodeji.

Pokud těmto trikům podlehnete, připravíte se v lepším případě o čas, v horším případě o podstatnou část výdělku z prodeje vaší nemovitosti.

Mezi nejčastější triky používané některými realitními kancelářemi k získání podpisu exkluzivní smlouvy patří:

1. Falešný kupec

Patří asi mezi nejčastější triky. Klient je informován o tom, že se našel vážný zájemce na jeho nemovitost a k uskutečnění dalšího kroku je nezbytný podpis smlouvy. Pokud klient nepodlehne již v tomto okamžiku, následuje obvykle fingovaná prohlídka makléře se „zájemcem“, kterého často představuje některý z jeho kolegů. Tento „nastrčený“ zájemce předstírá svůj zájem o rezervaci objektu a majitel objektu je tlačen k podpisu smlouvy. Po jejím podpisu náhle tento zájemce ztrácí svůj zájem, avšak realitní kancelář získává výhradní postavení při nabídce této nemovitosti.

2. Příslib nerealizovatelné prodejní ceny

Makléř klientovi (neznalému reálných prodejních cen na trhu) nabídne, že jeho nemovitost zrealizuje za cenu, která může skutečnou tržní cenu nemovitosti překračovat i dvojnásobně. Podmínkou takto výhodné realizace je však podpis exkluzivní smlouvy. Řada klientů při vidině takto výhodného prodeje podlehne a podepíše. Poté obvykle nastává dlouhé období bez zájemců o prohlídky nemovitosti a výmluv makléře na aktuální špatnou situaci na trhu. Makléř začne nutit klienta snížit nabídkovou cenu. Klient je mnohdy už v časové tísni a nezbývá mu nic jiného než na snížení ceny přistoupit a v konečném výsledku může prodat za cenu podstatně nižší, než původně vůbec uvažoval.

3. Časový nátlak

Makléř přijede zpravidla pozdě, hodně spěchá, slibuje rychlou a bezproblémovou realizaci. Klientovi podstrčí smlouvu bez dalšího vysvětlování a tlačí k podpisu. Klient se až později dočte, co to vlastně podepsal.

[hana-code-insert name=’seznam‘ /]

4. Nekompetentnost k podpisu

Dalším trikem bývá nekompetentnost makléře k podpisu zprostředkovatelské smlouvy. V tlaku nechá makléř smlouvu klienta podepsat a následně si oba originály vezme s sebou s tím, že je musí za firmu podepsat jednatel firmy. Klient často tuto smlouvu a její detaily už neuvidí a obvykle zjistí, co podepsal, až v okamžiku, kdy si nemovitost prodá sám nebo prostřednictvím jiného subjektu. RK pak na základě jím podepsané smlouvy požaduje sankce. U těchto případů také často dochází k tomu, že RK vymění některé stránky ve smlouvě, čímž zcela změní obsah smlouvy, kterou si klient na místě přečetl.

5. Zákeřné všeobecné obchodní podmínky

Často makléř předloží velmi jednoduchou jednostránkovou smlouvu s odkazem na všeobecné obchodní podmínky, které např. specifikují, že pokud není uvedeno jinak, tak se jedná o smlouvu exkluzivní.

Výše uvedený popis je výňatkem z analýzy, kterou nedávno připravilo Ministerstvo pro místní rozvoj s podporou Asociace realitních kanceláří ČR za účelem zkvalitnění realitního trhu.

Triků, které neseriózní realitní kanceláře na klienty používají, je mnohem více a postupně se vyvíjejí. V obrovské realitní konkurenci je nábor zakázek klíčovou záležitostí a taktikám náboru je věnována obrovská pozornost. Mnohé z uvedených triků jsou již velice známé, ale bohužel stále fungují. Realitní kanceláře se spoléhají na neznalost klientů, pro které je prodej jejich nemovitosti často jedinou realitní transakcí, kterou za život uskuteční.


Jak bude reklama vypadat?
-
Nechceš zde reklamu napořád jen za 150 Kč?
Zobrazit formulář pro nákup
Předchozí článekPozor: Když si nájemce tajně založí ve vašem bytě firmu
Další článekNa co si dát pozor při koupi nemovitosti

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..